Ponderea energiei provenită din surse regenerabile folosită în transport a crescut la 8% în UE

23 ian 2020 Autor: Mihai Gongoroi

Ponderea energiei folosită pentru transport şi provenită din surse regenerabile a ajuns la 8%, în 2018, în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, în creştere faţă de 7,1% în 2017, 3,9% în 2008 şi 1,4% în 2004, primul an pentru care există date disponibile, arată joi Eurostat.

În comparaţie cu 2017, ponderea energiei din surse regenerabile (precum surse hidro, turbine eoliene, panouri fotovoltaice sau biocombustibili lichizi, etc.) folosită pentru transport a crescut în 21 din cele 28 de state membre ale UE în anul 2018. Totodată, în două state acest indicator a rămas stabil, iar în 5 ţări a scăzut.

Suedia conduce detaşat clasamentul, cu o cotă de 29,7% a energiei provenită din surse regenerabile folosită drept combustibil pentru transport. Suedia este urmată de Finlanda, cu 14,1%, Austria, cu 9,8% şi Olanda, 9,6%. România se clasează pe locul 20, cu 6,3%, iar ţinta UE pentru anul 2020 este 10%.

La polul opus, cea mai scăzută proporţie a energiei provenită din surse regenerabile folosită drept combustibil pentru transport este consemnată în Cipru (2,7%). Cote sub 4% au mai fost înregistrate în Croaţia, Grecia şi Estonia.

Totodată, un alt raport al Eurostat notează că între 1995 şi 2017, gazele cu efect de seră provenite din deşeuri au scăzut cu aproximativ 42% în Uniunea Europeană, în intervalul menţionat. Eurostat subliniază că gestionarea deşeurilor contribuie la cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă.

De exemplu, dacă deşeurile sunt depozitate în gropi de gunoi, descompunerea materialului organic din deşeuri produce gaze cu efect de seră, asta în timp ce reducerea emisiilor cu 42% din perioada analizată este pusă pe seama unei reduceri a cantităţii de deşeuri depozitate şi a unei intensificări a procesului de reciclare.

Totuşi, gazele cu efect de seră provenite din deşeuri reprezintă doar 3% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din 2017, în timp ce arderea combustibililor fosili are o pondere de 77%. Pe locul al treilea şi al patrulea ca factori ce produc gaze cu efect de seră sunt agricultura (10%) şi procesele industriale (8%).

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.