Petrolul scade cu peste 5% pe fondul tensiunilor sporite dintre China şi SUA

22 mai 2020 Autor: Dorin Oancea

Petrolul a scăzut vineri cu 5%, până la 34 de dolari pe baril, pe fondul tensiunilor în creştere dintre Statele Unite şi China, dar şi în urma temerilor legate de ritmul de recuperare a cererii în urma crizei coronavirusului.

China urmează să impună în Hong Kong o nouă legislaţie privind securitatea naţională, situaţie care a generat un avertisment din partea preşedintelui american Donald Trump. Beijingul nu a reuşit, de asemenea, să îşi stabilească o ţintă de creştere economică în acest an, din cauza efectelor pandemiei.

Petrolul Brent a scăzut 1,57 dolari, sau 4,4%, la 34,49 dolari pe baril, dar nivelul minim atins a fost 33,54 dolari.

Referinţa americană West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,88 dolari sau 5,5%, la 32,04 dolari.

„Investitorii se află din nou în faţa unui război al declaraţiilor între SUA şi China”, a declarat Stephen Brennock de la compania de brokeraj PVM. „Coronavirusul a anulat un deceniu de creştere a cererii globale de petrol, iar recuperarea va fi lentă.”

Petrolul a scăzut în 2020, Brent atingând nivelul minim din ultimii 21 de ani, sub 16 dolari, în aprilie, iar ţiţeiul americann a scăzut sub zero. Odată cu creşterea consumului de combustibil şi scăderile în livrări, preţul Brent s-a dublat şi era pe cale să încheie a patra săptămână de creştere.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi aliaţi, cunoscută sub numele de OPEC +, îşi reduce oferta cu 9,7 milioane barili pe zi, începând cu 1 mai, pentru a sprijini piaţa.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.