Ministrul Energiei a declarat că România poate construi "astăzi" un reactor la Cernavodă

22 aug 2019 Autor: Laura Albu

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat că România este capabilă să construiască "astăzi" un reactor la Centrala de la Cernavodă. Acesta a mai spus că retubarea Reactorului 1 al centralei este în desfăşurare, dar sistemul energetic mai are nevoie de investiţii.

“Astăzi putem să construim un reactor noi. În momentul în care implementăm contractele pentru diferenţă, cu construcţia nu o să fie niciun fel de problemă. Astăzi încă suntem în negocieri. Negociem în continuare cu partenerul chinez”, a afirmat ministrul.

Acesta a explicat că proiectul este în negocieri, iar condiţiile de acum 7 ani de când au început discuţiile, s-au schimbat.

“Nu pot sa spun că avem o certitudine. Suntem în negocieri. Investiţia asta şi negocierile sunt făcute astfel încât noi, România, să nu plătim un preţ prea mare. E adevărat că negocierile s-au trenat extrem de mult. Condiţiile de acum 7 ani s-au schimbat. Noi facem analize permanente”, a explicat Anton Anton.

Acesta a adăugat că procesul de retubare a Reactorului 1 de la Cernavodă sunt în curs, acum afându-se în prima etapă de definire şi organizare până în 2021, urmând apoi pregătirea implementării până în 2026 şi implemetarea propriu-zisă.

“Retubarea Reactorului 1 şi al doilea de la Cernavodă. La Reactorul 1 eu zic aşa, nu zic eu, ci toţi cei care lucrează, că operaţiune a de retubare a început. Are 3 faze. Prima etapă este de definire organizare etc. care se termină în 2021. A doua est pregătirea implementării până în 2026 care înseamnă şi realizarea unor elemente fizice care se pot face în perioada de oprire planificată. Faza a treia este oprirea efectivă, care înseamnă implementare 2 ani. Apoi, Reactorul 1 reabilitat mai funcţionează încă 30 de ani fără probleme. Este extrem de important. E importat că această investiţie a început" a declarat ministrul.

Anton Anton a mai recunoscut că sistemul energetic din România are încă mare nevoie de investiţii. “Sistemul energetic are nevoie de investiţii. Nu, nu avem de toate”, a afirmat ministrul Energiei.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.