INS: Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,9% ca serie brută în primele opt luni din 2017

13 oct 2017 Autor: Anca Olteanu

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 4,9%, respectiv cu 7,7%, în primele opt luni din 2017 faţă de perioada similară de anul trecut, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2017 comparativ cu perioada similară din 2016, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total ca serie brută, cu 4,9%. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 20,6% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 17,1%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 3,2%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 25,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 10,0%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 85,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total, cu 7,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 20,2% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 18,1%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 25,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 10,4%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 75,0%.

În august faţă de iulie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 0,1%, scădere evidenţiată la următoarele elemente de structură: lucrările de reparaţii capitale cu 4,5% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,1%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 1,1%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 11,8%, respectiv cu 0,2%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 14,0%.

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 0,3%, scădere evidenţiată la următoarele elemente de structură: lucrările de reparaţii capitale cu 17,6%, la lucrările de construcţii noi cu 4,5% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 1,6%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 13,0% şi la construcţiile inginereşti cu 6,5%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 12,2%.

În august 2017 comparativ cu aceeaşi lună din 2016, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 0,5%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 17,2% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,0%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 6,4%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 23,8% şi la clădirile nerezidenţiale cu 8,1%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 123,4%.

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,8%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 15,3% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 10,9%. Creşteri au fost la lucrările de construcţii noi cu 6,6%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 26,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 8,1%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 128,3%.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.