Guvernatorul Băncii Angliei: un Brexit fără acord poate reduce preţurile locuinţelor din regat cu35%

14 sep 2018 Autor: Bianca Ciocotisan

În cazul ieşirii Marii Britanie din Uniunea Europeană fără un acord, se poate produce un haos economic, iar preţurile locuinţelor din regat să scadă cu 35%, a declarat guvernatorul Băncii Angliei (Bank of England, BoE), Mark Carney, relatează vineri publicaţiile BBC şi Financial Times.

Carney s-a întâlnit joi cu miniştrii de stat pentru a discuta despre riscurile unei ieşiri „dezordonate” din UE, precizând că o astfel de decizie poate duce la o scădere a preţurilor la locuinţe cu 35% în decursul a trei ani.

Avertizarea guvernatorului reflectă unele comentarii făcute anterior de instituţia financiară. Banca Angliei efectuează în mod frecvent „teste de stres” pentru a verifica dacă sistemul bancar poate rezista unor şocuri financiare extreme, iar la ultima testare din noiembrie s-a afirmat că o scădere cu 33% a preţurilor pentru locuinţe este în cel mai dur scenariu.

„Am folosit testul de stres pentru a ne asigura că cele mai mari bănci din Marea Britanie pot continua să răspundă nevoilor gospodăriilor şi companiilor din Marea Britanie, chiar şi în cazul unui Brexit dezordonat, indiferent de cum ar fi acesta. Treaba noastră, la urma urmei, nu este să sperăm la ce este mai bine, ci să ne facem planuri pentru ce este mai rău”, a precizat Mark Carney preluat de Reuters.

Conducătorul Bank of England i-a avertizat pe miniştrii din cabinetul premierului Theresa May, că, în scenariul unui Brexit fără un acord, instituţia nu poate să evite o criză, iar inflaţia şi şomajul vor creşte, relatează Financial Times. În acelaşi context, Carney a mai adăugat că Brexitul va face din Marea Britanie o ţară de emigraţie, pentru prima dată după 1994.

La sfârşitul lunii august, May a declarat că ieşirea Marii Britanii din UE anul viitor fără un acord „nu va fi un capăt de lume”, după ce ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a declarat că acest lucru ar dăuna grav economiei.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.