Fiat Chrysler şi Renault discută pe tema unei colaborări globale

26 mai 2019 Autori: Ştefan Stan , Mediafax

UPDATE: Fiat Chrysler şi Renault iau în considerare schimbarea de acţionariat şi investiţii reciprocă, ca parte a unui plan care s-ar putea extinde la o fuziune completă, potrivit Financial Times.

Renault a agreat să amâne planurile de fuziune cu Nissan pe termen scurt dacă se va ajunge la o înţelegere cu FCA, condiţie stipulată de producătorul italiano-american pentru cooperare. 


Fiat Chrysler (FCA) şi Renault discută pe tema unei colaborări globale care ar putea rezolva unele dintre principalele puncte slabe ale celor doi constructori de automobile, informează Reuters, care citează două surse apropiate negocierilor.

Discuţiile sunt într-un stadiu avansat, au spus sursele.

Companiile nu au comentat informaţiile.

Presiunea pentru consolidare în rândul producătorilor de automobile a crescut odată cu provocările generate de trecerea la automobile electrice, înăsprirea reglementărilor privind emisiile şi nevoile financiare importante pentru dezvoltarea autovehiculelor conectate şi autonome.

FCA şi Renault au o capitalizare de piaţă combinată de aproape 33 de miliarde de euro (37 miliarde de dolari) şi vânzări globale totale de 8,7 milioane de vehicule.

FCA are o afacere extrem de profitabilă cu camioanele RAM şi cu marca Jeep în SUA, dar pierde bani în Europa, unde încearcă să ţină pasul şi cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Renault, dimpotrivă, este un pionier al maşinilor electrice cu tehnologii relativ eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil şi o prezenţă puternică pe pieţele emergente, dar nu vinde în SUA.

Orice legătura se va confrunta probabil cu obstacole politice şi sindicale, în special în Italia. Cele mai multe dintre fabricile europene ale FCA lucrează sub o capacitate de 50%.

Nu este clar dacă negocierile se vor încheia cu succes, au spus sursele citate.

Ambii constructori au explorat, de asemenea, asocieri şi cu alţi parteneri.

În timp ce FCA a reînviat recent discuţiile cu grupul PSA - care au fost recurente de-a lungul anilor - Renault caută o fuziune cu Nissan, partenerul său într-o alianţă de 20 de ani.

O legătură între FCA şi Renault nu ar împiedica consolidarea alianţei cu Nissan, a spus una dintre surse.

Parteneriatul Renault-Nissan, susţinut de acţiuni încrucişate, a fost tensionat de scandalul care îl priveşte pe fostul preşedinte Carlos Ghosn, care a fost demis după o investigaţie internă a companiei Nissan.

O asociere care ar include şi Nissan ar duce la apariţia unui producător mondial nr.1, cu 13,8 milioane de unităţi vândute anual.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.