Cum explică specialiştii scumpirea cartofilor: Sămânţa a fost scumpă şi adusă din import

19 mai 2019 Autori: Laura Buciu , Ioana Sfârlea

Cartofii s-au scumpit, în aprilie, cu peste 32 la sută, specialiştii din agricultură susţinând că preţul nu este stabilit exclusiv de producţia realizată în România, ci şi de cea din ţări care au tradiţie în cultivarea cartofilor. În plus, sămânţa a fost scumpă şi adusă din import.

În România, cantităţi mari de cartofi se cultivă în zona Covasna, Harghita, Braşov şi sudul Sibiului.

Potrivit ing. Kozma Béla de la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Covasna, preţul cartofilor depinde în mare parte de producţia realizată în câteva ţări din Europa care cultivă pe suprafeţe foarte mari această legumă, dar şi de producţia realizată în România, la nivelul întregii ţări, nu doar în regiunile tradiţionale.

„Preţul la cartofi nu depinde numai de producţia realizată în regiunile tradiţionale, ci de producţia realizată în celelalte ţări europene: Germania, Franţa, Olanda, Polonia. Şi acolo au fost anul trecut probleme cu seceta, nu s-au scos producţiile scontate şi aşa s-au scumpit. În Covasna anul trecut a fost o producţie medie, dar şi sămânţa de cartofi a fost puţină, scumpă şi adusă din import. Deocamdată finanţarea pentru producţia de cartofi pe un hectar este mai scumpă decât anii trecuţi”, a spus ing. Kozma Béla.

El a precizat că în Covasna, la producătorii autorizaţi preţul este între 1,30 - 1,50 de lei pe kilogram, în funcţie de sortiment, dar de aici şi până ajunge în magazine preţul creşte, de obicei, mai ales în această perioadă în care nu prea mai sunt cartofi din producţia de anul trecut.

În Sibiu, preţul unui kilogram de cartofi în magazine ajunge şi la 5 lei, iar cartofii noi sunt şi mai scumpi.

Directorul Direcţiei Agricole Sibiu, Ilie Brad, a spus că deşi în zona Avrig, până spre Făgăraş (judeţul Braşov) se cultiva cartof, oamenii au renunţat la această îndeletnicire.

În prezent, în judeţul Sibiu, nu mai sunt exploataţii mari de cartofi, ci doar câţiva mici fermieri produc pentru consum propriu.

Preţurile de consum în luna aprilie 2019 comparativ cu luna aprile 2018 au crescut cu 4,1%, iar rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,4%, a informat INS.

Remarcabile au fost creşterile de preţuri la legume şi conserve de legume, cu 21,5%, la cartofi cu 32,33%, la citrice şi alte fructe meridionale, cu 13%, la carburanţi cu 5,56%, la tutun şi ţigări cu 4,67%, la energie termică cu 3,30%, la servicii poşale cu 5,59%, la telefonie cu 4,84%.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.