Creştere de 0,13% pentru BET, care se apropie prudent de pragul de 10.000 de puncte

5 dec 2019 Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat aprecieri joi, BET continuând încet şi prudent raliul din acest an către noi maxime post-criză şi mai specific către pragul de 10.000 de puncte în contextul unei noi evoluţii mixte în pieţele externe.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP), a fost singurul în scădere joi, marcând o depreciere marginală de 0,04%.

Referinţa pieţei a urcat la finalul şedinţei bursiere la un nou maxim post-criză, de 9.961,05 de puncte. Maximul istoric, înregistrat de BET acum 12 ani, în decembrie 2007, este situat la 10.857 de puncte. De la începutul anului şi până în prezent, BET a urcat cu aproximativ 35%.

Din punctul de vedere al lichidităţii, săptămâna a continuat negativ, în ton cu evoluţia generală din ultimele luni, valoarea tranzacţionată situându-se din nou sub media zilnică înregistrată în acest an, la 31 milioane de lei (6,5 milioane de euro). Media zilnică înregistrată în acest an în privinţa rulajului se ridică la circa 39,5 milioane de lei.

Din cadrul indicelui BET, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de: Nuclearelectrica (SNN) plus 3,1%, BRD plus 1,29% şi Romgaz (SNG), plus 0,79%. Acţiunile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,9%. La polul opus regăsim titlurile MedLife (M), cu o scădere de 1,19% şi OMV Petrom (SNG) care au pierdut 0,56%.

Titlurile BRD, care au atins un maximum al ultimelor 19 luni, au ocupat prima poziţie în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi, cu schimburi în valoare de 8,12 milioane de lei. Titlurile instituţiei de credit sunt urmate în clasamentul rulajelor de acţiunile Romgaz, cu aproape 7 milioane de lei, şi Banca Transilvania (TLV), cu tranzacţii în sumă de 5,5 milioane de lei.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.