Bursele europene scad odată cu creşterea tensiunilor dintre SUA şi China

29 mai 2020 Autor: Dorin Oancea

Pieţele europene ay scăzut vineri, pe fondul tensiunilor crescânde între SUA şi China care au stins sentimentele pozitive ale săptămânii  datorate eliminării restricţiilor de pe continent, relatează CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 pan-european a scăzut cu 1,2%, acţiunile companiilor auto, cu un minus de 2,7%, conducând plutonul.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, este aşteptat să organizeze vineri o conferinţă de presă „cu privire la China”, iar pieţele se aşteaptă la o suplimentare a tensiunilor dintre cele mai importante superputeri economice ale lumii.

Pieţele asiatice au scăzut vineri, după ce Congresul naţional chinez a aprobat noua lege a securităţii, joi, indicele Hang Seng din Hong Kong scăzând cu 0,7%.

Anunţul conferinţei de presă a lui Trump a făcut ca Wall Street să piardă câştigurile zilei în ultima oră de tranzacţionare, toţi indicii majori închizându-se în teritoriu negativ pentru prima dată în ultimele trei zile.

Sectorul auto european a foat afectat de informaţiile despre Renault, care discută cu sindicatele o restructurare în masă a operaţiunilor sale franceze, care ar viza încetarea producţiei în mai multe fabrici, producătorul auto urmând să renunţe la 15.000 de locuri de muncă în întreaga lume, în speranţa de a supravieţui căderii vânzărilor.

Acţiunile Rolls-Royce au continuat să scadă, cu peste 7,5% după ce S&P a redus ratingul de credit al producătorului de maşini de lux şi a motoare de avion la categoria „junk”.

La Bucureşti inddicele BET înegistra un minus de 0,59% la mijlocul zilei, majoriatea celor mai lichide acţiuni consemnând scăderi de sub un procent.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.