Bursele din China au cea mai slabă zi din ultimele opt luni, pe fondul epidemiei cu coronavirus

23 ian 2020 Autor: Dorin Oancea

Bursele din China au cea mai grea zi  din ultimele opt luni, pe măsură ce un coronavirusul se răspândeşte în toată ţara, determinând oficialii să închidă Wuhan, oraşul central chinez de unde îşi are originea.

Bursele din China au cea mai grea zi  din ultimele opt luni, pe măsură ce un coronavirusul se răspândeşte în toată ţara, determinând oficialii să închidă Wuhan, oraşul central chinez de unde îşi are originea.

Indicele Shanghai Composite din China a scăzut joi după-amiază cu aproape 3,2%, accelerând scăderile anterioare. Este cea mai importantă scădere procentuală a unui indice din mai anul trecut, când preşedintele Donald Trump a ameninţat cu noi tarife vamale China.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu aproape 2,2%. Indicele a pierdut mai mult de 4% în această săptămână.

Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 1%, în timp ce Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 0,9%.

Pieţele asiatice au ccrescut uşor miercuri, chiar dacă virusul s-a răspândit. Dar pierderile se adâncesc acum, în condiţiile în care epidemia coincide cu Anul Nou Lunar, perioadă în care milioane de oameni călătoresc în toată regiunea.

Acţiunile companiilor medicale au continuat să crească. Acţiunile Zhende Medical şi Jiangsu Nanfang Medical au crescut cu 10% în Shanghai, limita maximă zilnică.

Epidemnia aminteşte de SARS, virusul respirator care a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774 într-o pandemie care a izbucnit prin Asia şi s-a răspândit până în Canada în urmă cu aproape două decenii. Virusul Wuhan este din aceeaşi familie ca şi SARS.

Pieţele din China vor fi închise pentru o săptămână începând de vineri, care marchează ajunul Anului Nou Lunar.

Şi cele mai multe burse europene sunt pe minus, la ora transmiterii ştirii, cu excepţia celei din Madrid. La paris CAC 40 are un minus de 0,01%, la Frankfurt DAX scade cu 0,46%, la Amsterdam AEX scade cu 0,30% iar indicele paneuropean Euro Stoxx 50 are un minus de 0,18%.

La Bucureşti indicele BET are un plus de 0,71%, pe o lichiditate buna.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.