BT: Evoluţia inflaţiei, influenţată de deprecierea leului şi diminuarea producţiei agricole

11 dec 2019 Autor: Mihai Gongoroi

Accelerarea ratei anuale a inflaţiei la 3,8% în noiembrie faţă de 3,4% în luna octombrie a fost influenţată de diminuarea producţiei agricole şi de deprecierea monedei naţionale, potrivit unui raport macro, publicat miercuri, al departamentului de analiză de la Banca Transilvania.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a arătat miercuri că preţurile de consum în luna noiembrie 2019 comparativ cu luna noiembrie 2018 au crescut cu 3,8%. Mărfurile alimentare au înregistrat cel mai mare avans al preţurilor în ritm anual, de 4,9%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,83%, în timp ce preţul serviciilor s-a majorat cu 4,19%.

"Statisticile indică accelerarea dinamicii anuale (spre cel mai ridicat nivel din august), evoluţie influenţată de diminuarea producţiei agricole şi de deprecierea monedei naţionale, într-un context caracterizat prin climatul pozitiv din sfera consumului, susţinut de majorarea salariilor şi accelerarea creditării", spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

În ritm lunar, se evidenţiază majorarea preţurilor la bunuri alimentare (31,87% din coş) cu 0,43%, determinată de creşterile de preţuri la peşte/conserve din peşte, carne/preparate şi conserve din carne şi ouă cu dinamici lunare de 0,59%, 1,19%, respectiv 1,83%. De asemenea, preţurile la mărfuri nealimentare (47,91% din coş) au crescut cu 0,12% în noiembrie raportat la octombrie, evidenţiindu-se majorarea preţurilor la combustibili cu un ritm lunar de 0,39%, arată analiza Băncii Transilvania.

"Nu în ultimul rând, tarifele la servicii (20,22% din coş) au consemnat un avans lunar de 0,15% în noiembrie, evoluţie influenţată de deprecierea monedei naţionale", se mai punctează în raportul BT.

Pe termen scurt şi mediu, banca îşi menţine prognozele anterioare pentru evoluţia preţurilor de consum: ritmuri medii anuale de 3,9% în 2019, o decelerare de la 4,1% în 2018, respective 2,9% în 2020 şi 3,3% în 2021.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost, la 11 luni ale acestui an, de 0,3%, la fel ca în primele 11 luni din 2018, în condiţiile în care cea pentru mărfurile alimentare a fost de 0,4%, cea pentru mărfurile nealimentare de 0,3%% şi pentru servicii de 0,4%

Vineri, 8 noiembrie, guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu a anunţat că este prognozată o rată anuală a inflaţiei de 3,8% pentru finalul acestui an, cu 0,4% sub prognoza din august, şi de 3,1% în decembrie 2020, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza precedent şi în intervalul ţintă al BNR de 2,5% plus/minus 1%.

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.