Nadia Badea, Partener Clifford Chance Badea: Avem în derulare o serie de mandate de M&A şi Real Estate care sperăm să fie finalizate în prima parte a anului viitor

6 dec 2018 Autor: Roxana Rosu

Clifford Chance Badea, biroul local al firmei globale de avocatură Clifford Chance, a acordat asistenţă de partea cumpărătorului în două tranzacţii importante finalizate în luna decembrie – preluarea de către BNP Paribas Leasing a două societăţi româneşti de la grupul german IKB, respectiv achiziţia de către CA Immo a clădirii de birouri Campus 6.1 din Bucureşti de la Skanska - firma de avocatură având în derulare şi alte mandate de M&A şi Real Estate care speră să fie finalizate în prima parte a anului viitor.

„A fost un an foarte dinamic cu tranzacţii intense şi diverse, atât din punctul de vedere al profilului clienţilor asistaţi, cât şi în privinţa domeniilor în care am lucrat. Avem în derulare şi alte mandate de M&A şi Real Estate care sperăm să fie finalizate în prima parte a anului viitor. Într-o mare măsură, piaţa din România confirmă tendinţele globale – o competiţie strânsă pentru active de calitate şi o atenţie sporită pentru avantajele competitive care fac diferenţa în piaţă, în acest moment (inovaţie, agilitate în adaptarea la dinamica pieţei, aportul tehnologiei în modelul de business, gradul de responsabilitate la gestionarea principalelor riscuri de business şi o echipă de management cu performanţă dovedită). Cu precădere, segmentul de Private Equity rămâne extrem de activ în zona de performanţă, investind în companii cu potenţial de lider pe piaţa lor de profil. Avem două exemple de acest fel pentru 2018 – tranzacţia prin care Vitruvian Partners a preluat 30% din Bitdefender, respectiv vânzarea Urgent Cargus de către Abris Capital Partners”, a spus Nadia Badea, Partener şi coordonator al practicii M&A Real Estate.

Anunţată în luna iunie, tranzacţia BNP Paribas a marcat exitul IKB de pe piaţa locală. Echipa Clifford Chance Badea a acordat asistenţă grupului francez pe tot parcursul proiectului, de la etapa de structurare şi due diligence, la aspectele de reglementare, negocierea şi semnarea documentaţiei aferente, precum şi finalizarea achiziţiei.

„Am finalizat, astfel, al doilea mare proiect din acest an în domeniul industriei financiar-bancare, după preluarea Piraeus Bank de către J.C. Flowers & Co., anunţată la începutul lui 2018 şi finalizată în vară”, spune Loredana Ralea, Counsel în echipa M&A Real Estate a Clifford Chance Badea, care a coordonat ambele mandate.

Tranzacţia prin care dezvoltatorul imobiliar austriac CA Immo a preluat clădirea de birouri dezvoltată de Skanska în zona Politehnica din Bucureşti a fost evaluată la 53 de milioane de euro şi validează potenţialul unei noi zone de dezvoltare imobiliară în capitală.

„Au fost două tranzacţii complexe, care au implicat investitori cu profil internaţional şi o piaţă reglementată strict, având implicaţii majore la nivelul întregii economii. Am completat, astfel, un portofoliu deja reprezentativ de tranzacţii în sectorul financiar-bancar, care ne poziţionează în prima linie pentru un 2019 pe care îl anticipăm deja drept o continuare a procesului de consolidare din această industrie”, a mai spus Loredana Ralea.

La rândul ei, Andreea Şişman, Counsel specializat în Real Estate Finance, a menţionat că în ultimul an firma a asistat cu precădere proiecte de finanţare şi M&A pe segmentele de birouri, logistică/ industrial şi comercial.

”În continuare, Bucureştiul predomină ca număr de tranzacţii şi valoare, însă discutăm tot mai des cu clienţii noştri despre proiecte şi finanţări ce vizează pieţele secundare din România, pe măsură ce acestea se conturează tot mai clar în poli de dezvoltare viitoare”.

Mihai Măcelaru, Counsel în echipa M&A Real Estate, adaugă: „Investiţiile în Real Estate reprezintă în continuare o opţiune interesantă, nu doar pentru investitorii tradiţionali. Observăm tot mai mulţi antreprenori care îşi diversifică portofoliul prin active imobiliare. În acelaşi timp, segmentul investitorilor de calibru se pregăteşte să atingă acel prag psihologic al tranzacţiilor mari, cum am văzut în alte domenii, de câteva sute de milioane de Euro. În momentul în care astfel de proiecte se vor concretiza şi în Real Estate, dinamica pieţei se poate accelera foarte repede. Având în vedere proiectele pe care le avem în pipeline, 2019 ar putea fi acest an”.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.