Clifford Chance, despre efervescenţa pieţei locale de M & A: Meritul principal aparţine antreprenorilor

8 feb 2018 Autor: Cristina Rosca

Nadia Badea, partener în cadrul casei de avocatură Clifford Chance:

Dincolo de indicatorii economici buni pe care România îi afişează, cumulaţi cu o piaţă bine poziţionată geografic şi cu un context internaţional favorabil, meritul principal aparţine mediului local de afaceri - cu precădere antreprenorilor care au dezvoltat businessuri solide şi suficient de mari astfel încât să atragă interesul investitorilor internaţionali.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii locale tra­versea­ză de circa trei ani o perioadă efer­ves­centă, investitorii strategici şi financiari pa­riind anual circa 4 mld. euro pe România. Anul trecut s-a remarcat şi datorită unui in­teres crescut al fondurilor de investiţii care, po­trivit estimărilor ZF, au scos din buzu­nare peste 1 mld. euro pentru preluarea de afa­ceri şi active din România. A fost primul an când suma investită de aceşti investitori fi­nanciari a depăşit pragul de un miliard de euro.

„Într-adevăr, în ultimii ani asistăm la un in­teres în creştere din partea acestui seg­ment investiţional, tot mai multe nume mari exprimându-şi interesul şi urmărind în mod activ oportunităţile din piaţa locală. Remar­căm, de asemenea, întoarcerea unor in­vestitori care au ieşit din piaţă în urmă cu câţiva ani“, spune Nadia Badea, partener în ca­drul casei de avocatură Clifford Chance şi coordonatorul practicii M&A şi Real Estate din cadrul biroului de la Bucureşti. Clifford Chance este una dintre cele mai im­portante case de avocatură de business de pe piaţa locală, dar şi de la nivel internaţional.

Ea mai spune că tendinţa coincide cu efer­vescenţa din private equity la nivel glo­bal. „Intensitatea activităţii de private equi­ty se vede foarte bine în cifre - potrivit ce­lor mai recente date pe care le avem, ponderea tran­zacţiilor M&A din această arie a cres­cut de la 23% la aproximativ 30% din valoarea totală a pieţei în 2017.“ Din datele ZF, şi în Ro­mânia pon­derea este undeva la 25%.

Cea mai mare mutare a unui fond de investiţii în România anul trecut este preluarea grupului A & D Pharma de cehii de la Penta Investment pentru 350-400 mil. euro. Ca va­loa­re aceasta a fost a doua cea mai mare tranzacţie locală în 2017, luând în calcul şi in­ves­tiţiile stra­tegicilor. Istoric, cel mai mult un fond a plă­tit 533 mil. euro pentru lan­ţul de supermar­ke­turi Profi în 2016, tran­zacţie finalizată în pri­măvara anului tre­cut. Cumpărătorul este fon­dul de inves­tiţii Mid Europa Partners, iar vânzăto­rul este tot un fond, Enterprise Investors.

„Pe măsură ce valoarea tranzacţiilor pu­se pe masă creşte (atât din punct de ve­de­re strategic, cât şi financiar), apar şi nu­mele mari din industrie. Şi, din moment ce aşteptările pentru 2018 vorbesc despre tranzacţii care vor depăşi valorile de până acum, preconizăm că piaţa de private equity se va aglomera.“

Nadia Badea mai remarcă faptul că în ultima perioadă există interes sporit din partea fondurilor mai mari. „Unele dintre aceste tranzacţii s-au finalizat, altele sunt în derulare şi sperăm să le finalizăm în viitorul apropiat“, adaugă ea fără să ofere alte detalii.

Cel mai recent exemplu de astfel de tranzacţie care poate fi făcută publică este mutarea de pe finalul anului 2017, respectiv preluarea Piraues Bank România de către firma americană de private equi­ty J.C. Flowers & Co, pe care Clifford Chance a asis­tat-o pe tot parcursul pro­ce­sului. „Această tranzacţie mar­chează debutul investi­torului american pe piaţa lo­cală şi trimite, totodată, un sem­nal foarte bun comuni­tă­ţii internaţionale cu privire la potenţialul acestei industrii de a atrage investitori ameri­cani de calibru.“

Tot în luna decembrie a fost anunţată şi tranzacţia prin care fondul de investiţii Vitruvian Partners a achiziţio­nat o participaţie de 30% în cadrul com­pa­niei IT româneşti BitDefender. Vitru­vian Partners a lucrat tot cu Clifford Chance. „O tranzacţie globală cu o componentă locală im­portantă a fost achiziţia companiei pan-euro­pene de logistică Logicor de către Chi­na Investment Corporation, noi fiind im­pli­caţi de partea cumpărătorului.  De ase­me­nea, la finalul lui 2016 am asistat o altă casă de calibru - BC Partners - până în etapa de­punerii ofertelor finale pentru preluarea lan­ţului de retail Profi.“ BC Partners nu a ieşit însă câştigător din această luptă.

Tranzacţiile pe care casa de avo­ca­tură le-a coordonat sau pe care lucrează în acest moment vizează industrii aflate în proces de consolidare sau care au roluri cheie pre­cum bunuri de consum, tehno­lo­gie, finan­ciar-bancar, agrobusiness şi indus­tria servi­ciilor medicale.

„Dincolo de indicatorii economici buni pe care România îi afişează, cumulaţi cu o piaţă bine poziţionată geografic şi cu un context internaţional favorabil, meritul principal aparţine mediului local de afaceri - cu precădere antreprenorilor care au dezvol­tat businessuri solide şi suficient de mari astfel încât să atragă interesul investi­to­rilor internaţionali.“

Pe de altă parte însă, ca în orice piaţă în dezvoltare, predomină tranzacţiile cu valori medii, de până la 100 de milioane de euro.

„În lipsa unor factori care să perturbe contextul geopolitic şi economic (atât din plan internaţional, cât şi local), suntem optimişti că acest segment de piaţă va creşte ca pondere în ansamblul pieţei româneşti de M&A.“

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.