Vodafone cumpără UPC şi dă şah la Orange, Telekom şi RCS&RDS

9 mai 2018 Autor: Adrian Seceleanu

♦ Achiziţia este parte a unei tranzacţii de 18,4 mld. euro care include şi operaţiunile americanilor din Germania, Ungaria şi Cehia ♦ Până la aprobarea achiziţiei de către Comisia Europeană, pe care Vodafone se aşteaptă să o obţină la jumătatea anului viitor, companiile vor funcţiona separat.

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, va intra într-o competiţie şi mai dură cu Orange, Telekom şi Digi odată cu achiziţia operaţiunilor locale ale UPC, al treilea jucător de pe pieţele de servicii de televiziune şi net fix, o mutare îndelung aşteptată care transformă opera­torul într-un jucător relevant la nivel naţional pe piaţa de servicii fixe şi mobile şi care va aduce veniturile anuale ale noii entităţi în apro­pierea pragului de un miliard de euro.

„Această achiziţie va duce la transformări semnificative şi va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicaţii, contribuind la creşterea competiţiei pe piaţa din România. Tranzacţia va aduce beneficii atât pentru clienţii celor două companii, cât şi pentru economia românească, deoarece noua companie va acţiona ca un catalizator pentru inovaţia în servicii şi va oferi un context mai amplu pentru investiţii în reţeaua fixă”, a comentat anunţul Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România.

„Împreună, UPC România şi Vodafone România vor putea oferi internet broadband la viteze gigabit şi tehnologie 5G în România, contribuind la realizarea obiectivelor strategice de digitalizare pe care ţara noastră şi le-a asumat prin Agenda Digitală”, a declarat şi Mihnea Rădulescu, CEO al companiei de cablu UPC România.

La nivelul anului 2017 noua entitate ar fi avut afaceri totale de aproximativ 940 mil. euro, potrivit calculelor ZF, detronând astfel RCS&RDS de pe locul trei din piaţă. Compania formată din UPC şi Vodafone ar avea aproape 10 milioane de clienţi la telefonie mobilă şi peste 2 milioane de abonamente la servicii fixe, cu o reţea digitală fixă care acoperă peste 3 milioane de gospodării. Tranzacţia nu include şi compania de servicii de televiziune prin satelit Focus Sat, un business de aproximativ 90 mil. lei pe an cu aproape 400.000 de clienţi. „Compania astfel creată va avea o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale”, au spus reprezentanţii Vodafone România.

Achiziţionarea UPC de către Vodafone nu determină o schimbare radicală a pieţei locale de telecom, în condiţiile în care operaţiunile celor două companii sunt complementare, iar combinarea lor nu duce la schimbarea ierarhiei pe vreunul dintre segmentele cheie ale industriei, precum televiziunea prin cablu, net fix sau telefonia mobilă. Vodafone şi UPC, care s-au curtat îndelung în ultimii ani, au evitat să investească în serviciile furnizate de cealaltă companie (Vodafone în TV şi UPC în telefonie mobilă), tocmai în perspectiva acestei tranzacţii. Astfel, noua companie rămâne numărul doi pe telefonie mobilă şi numărul trei pe internet fix şi TV. Noua entitate are însă potenţialul de a ridica puternic presiunea atât pe Orange, care este lider de piaţă fără a avea propria reţea fixă, cât şi pe rivalii Telekom şi RCS&RDS (Digi), odată cu intrarea pe piaţa de pachete fix-mobil, noul obiectiv al operatorilor de telecom la nivel global.

Competitorii Vodafone şi UPC au însă o fereastră de timp importantă pentru a se pregăti de combinarea efectivă a celor două companii: tranzacţia va fi trimisă spre aprobare Comisiei Europene, iar grupul britanic se aşteaptă ca unda verde să fie obţinută de la Bruxelles la jumătatea anului viitor. „Până la aprobarea din partea autorităţilor şi finalizarea tranzacţiei, UPC va funcţiona independent pe piaţă, ca o companie de sine stătătoare, parte a grupului Liberty Global”, au precizat reprezentanţii Vodafone.

După multe luni de speculaţii, Liberty Global şi Vodafone au anunţat miercuri dimineaţă perfectarea tranzacţiei.

„Liberty Global a încheiat un acord definitiv de vânzare a operaţiunilor sale din Germania, Ungaria, România şi Cehia către grupul Vodafone pentru o valoare totală de aproximativ 18,4 miliarde de euro”, a anunţat grupul american. „Tranzacţia evaluează corect operaţiunile noastre de cablu şi va aduce Liberty Global 10,6 miliarde de euro în numerar. În plus vom păstra tot cashul generat de cele patru companii până la finalizarea tranzacţiei”, a declarat Mike Fries, CEO al Liberty Global. „În fiecare din cele patru pieţe combinarea operaţiunilor Liberty Global cu cele ale Vodafone va transforma peisajul competiţional şi va aduce un nou nivel de convergenţă pentru clienţi. Acum Europa are nevoie mai mult ca oricând de jucători cu operaţiuni la nivel naţional care să fie dispuşi şi capabili să investească în reţele video, de comunicaţii mobile şi de internet fix de generaţie viitoare”, a adăugat el.

Liberty Global a agreat să ofere anumite servicii legate de reţea şi de infrastructura de IT către Vodafone pe o perioadă de până la patru ani. Consultanţii financiari ai Liberty Global sunt LionTree şi Goldman Sachs.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.05.2018

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.