BTCxChange, platformă locală de intermediere cu criptomonede, şi-a anunţat clienţii că de la 1 februarie nu mai face tranzacţii pentru că nu-şi mai poate deschide conturi la băncile româneşti

4 feb 2018 Autor: Alex Ciutacu

O platformă locală de intermediere de tranzacţii cu criptomonede BTCxChange, deţinută de firma BTC X CHANGE TRADING SRL, înregistrată în Iaşi şi-a anunţat clienţii că a primit înştiinţări de la bănci că nu mai poate avea conturi deschise şi că din această cauză clienţii trebuie să îşi retragă soldurile în lei, euro sau dolari până la 1 februarie.

„Pe data de 22 ianuarie, compania noastră a primit înştiinţare de la Idea Bank prin care se comunică închiderea conturilor bancare în termen de 15 zile (deşi legal trebuie să primim înştiinţare cu 60 de zile). Este al patrulea cont bancar închis de bănci pentru compania noastră în ultimele 12 luni. A fost luată decizia să nu mai căutăm conturi bancare noi. Motivul acestei decizii este că schimbarea conturilor încontinuu şi lipsa unei soluţii bancare stabile nu ne permit să ne dezvoltăm afacerea în tempo-ul propus“, se arată într-un mesaj trimis către clienţi de Nicula Maxim, CEO al companiei.

Situaţia platformelor care intermediază tranzacţii cu criptomonede a devenit în ultimele săptămâni din ce în ce mai complicată în condiţiile în care tot mai multe bănci refuză să mai ţină conturi pentru astfel de platforme.

Mai mult, există şi situaţii în care unele bănci au refuzat să facă plăţi din conturile clienţilor lor către conturile platformelor dacă era indicat ca scop al plăţii achiziţia de criptomonede, afirmă surse din ecosistemul local al tranzacţiilor cu monede digitale.

Şi Valentin Socaci, CEO al CryptoCoin Pro, a spus săptămâna trecută într-o emisiune ZF Live că platformele de tranzacţionare locale au început să întâmpine dificultăţi în relaţia cu băncile în 2018, fără însă să fie date explicaţii de către bănci în mod foarte clar privind motivele. CryptoCoin Pro este o platformă deţinută de investitori români şi străini, cu activităţi în Luxemburg, Elveţia şi România.

„Am întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte relaţia cu băncile, este o ezitare din punctul lor de vedere să colaboreze cu un astfel de segment investiţional în acest moment, dar noi lucrăm cu bănci româneşti.“

Nu este clar dacă Banca Naţională a emis sau nu vreo reglementare în direcţia interzicerii colaborării băncilor cu platformele de tranzacţionare bitcoin.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.