ANALIZĂ. Trei sectoare au dat jumătate din tranzacţiile de anul trecut. Start-up-urile româneşti de tehnologie sunt în prim-plan

7 mar 2019 Autor: Cristina Rosca

♦ În România s-au semnat anul trecut 130 de tranzacţii, iar trei domenii au ţinut piaţa sus, fiecare contribuind la total cu peste 20 de mutări. ♦ Este vorba de telecom&IT, imobiliare şi construcţii şi producţie ♦ Piaţa din România este singura din regiune unde cele mai multe tranzacţii s-au semnat în alt sector decât real-estate, şi anume telecom şi IT.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a dat 130 de acorduri în 2018, cu 20 mai puţine decât în 2017, cel mai bun an din ultima perioadă, arată o analiză a ZF făcută pe ba­za raportului Emer­ging Europe M & A Report 2019 realizat de casa de avocatură CMS în parteneriat cu EMIS. Anul 2018 a fost un nou an bun pentru această piaţă care merge mână în mână cu economia. Totuşi, faţă de 2017 şi con­su­mul privat şi economia în ansamblul său au încetinit. Mai exact, consumul privat a avut un plus de puţin peste 5%, un ritm la ju­mă­tate faţă de 2017 şi 2016, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Chiar şi aşa, piaţa de fuziuni şi achiziţii a atras interesul investitorilor străini mai ales, dar şi români, fonduri de investiţii sau investitori strategici. „România a fost încă o dată una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din regiune deşi ritmul a încetinit comparativ cu anii de boom. Piaţa de fuziuni şi achiziţii a beneficiat de evoluţia sectorului telecom care a tras în sus valoarea totală a pieţei. În volum însă se vede un minus de 15% faţă de vârful din 2017”, conform raportului.

Cea mai mare tranzacţie din piaţa locală a venit din telecom şi a fost una internaţională, dar cu impact important în România, conform aceluiaşi raport. În luna mai a anului trecut, grupul american Liberty Global a anunţat oficial – după îndelungi speculaţii - vânzarea operaţiunilor din România, Germania, Ungaria şi Cehia către grupul britanic Vodafone. Mutarea duce la crearea unuia dintre cei mai mari jucători europeni de pe piaţa de telecom printr-o tranzacţie cu o valoare de 18,4 miliarde de euro, care este estimată să se finalizeze la jumătatea anului 2019.

Valoarea include operaţiunile Liberty Global din România, Germania, Ungaria şi Cehia, iar doar piaţa locală are o contribuţie de circa 3 mld. euro, potrivit raportului menţionat anterior. Până acum nu a fost avansată o valoare oficială per ţară, însă din estimările existente aceasta a variat puternic de la circa 250 de milioane de euro la 3 mld. euro.

Din datele raportului Emerging Europe M & A Report 2019, sectorul telecom şi IT nu a dat doar cea mai mare tranzacţie, ci este de altfel cel care a dat cele mai multe tranzacţii în 2018, un total de 26. Pe locurile următoare se află imobiliare & construcţii şi producţie. Piaţa din România este singura din regiune unde cele mai multe tranzacţii s-au semnat în alt sector decât real-estate, şi anume telecom şi IT.

„Grupul românesc de cibersecuritate Bitdefender este unul dintre cele mai de succes strat-up-uri din regiune. Este totodată o companie (evaluată la 600 mil. euro acum – n.red.) care a rămas aproape de origini, la fel cum s-a întâmplat cu producătorul de software AVG în Cehia. În rândul companiilor care au fost create de antreprenori din regiunea Europei Centrale şi de Est, care s-au dezvoltat în Occident, se numără şi grupul UiPath din România care acum are sediu la New York (...)”, mai spun oficialii EMIS în raportul anual.

De altfel, în ultimii ani IT-ul românesc a atras atenţia investitorilor de pretutindenţi, atât start-up-urile cât şi companiile mari fiind targetate de jucători internaţionali. Astfel, la final de 2017, Bitdefender, cel mai mare producător român de software, a anunţat că fondul de investiţii Vitruvian Partners a devenit al doilea cel mai mare acţionar al companiei, odată cu achiziţia pachetului minoritar de aproximativ 30%, deţinut de fondul de investiţii Axxess Capital. Ca urmare a acestei tranzacţii, valoarea companiei Bitdefender este stabilită la peste 600 de milioane de dolari.

„Europa Emergentă are experienţă în crearea de antreprenori şi de companii de tehnologie. Un exemplu este chiar producătorul de ceasuri inteligente Vector Watch, fondat în România şi preluat în 2017 de Fitbit”, mai spun oficialii CMS şi EMIS. Acestea sunt doar câteva exemple de afaceri de IT care pus România pe harta fuziunilor şi achiziţiilor de profil.

În total România s-au semnat anul trecut 130 de tranzacţii, număr ce poziţionează piaţa locală pe locul cinci în Europa Centrală şi de Est, după economii mai puternice sau mai mari precum Rusia, Polonia, Turcia şi Cehia.           

România se află în prima parte a clasamentului care atestă încă o dată ordinea economică a regiunii şi confirmă că jucătorii de pe piaţa de M & A se uită cu preponderenţă către economiile puternice.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România este pe val de circa patru ani, evoluţia pozitivă a economiei în ansamblul său şi a consumului în particular a făcut ca atât investitorii strategici, cât şi cei financiari să îşi întoarcă privirea către România. Deşi şi economiile vecine – Ungaria, Cehia şi Polonia – s-au aflat pe un trend ascendent, România a fost campioană la creşteri. În ceea ce priveşte 2019, oficialii din domeniu sunt optimişti în continuare.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.