ANALIZĂ

Una din patru tranzacţii de anul trecut a fost în producţie. Imobiliarele şi retailul, următoarele pe lista investitorilor

4 feb 2018 Autor: Cristina Rosca

În 2017 s-au încheiat pe piaţa din România 153 de tranzacţii, iar cele mai căutate trei domenii de către investitori au fost producţia (39 de mu­tări), real-estate-ul (30) şi retailul (15). Cele trei sunt respon­sa­bile pen­tru mai bine de jumătate din numărul total de acorduri, arată calculele ZF făcute pe baza raportului anual al CMS şi al Euromoney (EMIS).

Industria românească s-a aflat pe un trend puternic ascendent anul trecut, iar acest lucru justifică interesul investitorilor, la fel şi consumul privat care i-a îndreptat pe mulţi către businessuri dependente de apetitul românilor pentru cumpărături. Domeniul imobiliar se află şi el pe un trend ascendent de mai mulţi ani.

Prin comparaţie, în Polonia, cea mai dez­vol­tată economie din regiune, cel mai inte­re­sant domeniu pentru investitori a fost sec­torul imobiliar cu 68 de tranzacţii. Pro­duc­ţia s-a situat pe locul secund (57), iar telecomul îm­­preună cu IT-ul au completat podiumul (39).

În România lui 2017 s-au semnat peste 150 de tranzacţii care au avut ca ţintă o com­panie lo­cală sau cu activitate semnifi­cativă în Româ­nia, valoarea totală a acestora sărind de 3,2 mld. euro. Potrivit raportului, anul trecut piaţa de fuziuni şi achiziţii a atins un nivel maxim al ulti­milor şase ani atât în volum, cât şi în valoare. Mai mult, analiştii estimează că trendul ascen­dent va continua pe fondul unei evoluţii bune a consumului şi a economiei în ansamblul său.

Cele mai mari zece mutări au ţinut în spate 65% din valoarea pieţei, semn că încă există o polarizare. Valoarea medie a unei tranzacţii a sărit de 21 mil. euro, faţă de 14 mil. euro în 2016. Analiştii CMS şi EMIS remarcă în cazul pieţei locale de fuziuni şi achiziţii nu doar evo­luţia pozitivă, ci şi faptul că valoarea deal-urilor a crescut. Mai mult, cele mai mari cinci acorduri provin din domenii diferite (ener­gie, farma, bancar, producţie şi imobiliare), semn că economia este echilibrată, fapt ce va atrage interesul investitorilor şi în 2018.

Cea mai mare tranzacţie a fost cea prin care Enel cumpără pentru 401 mil. euro pachete minoritare la Enel Distribuţie Muntenia, Enel Energie Muntenia. Această mutare vine în contextul în care în 2012 statul şi-a exercitat clauza de exit din contractul de privatizare a E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Suma finală a fost stabilită însă în urma unui proces la Curtea de Arbitraj de la Paris deoarece statul cerea peste jumătate de miliard de euro, iar Enel avansa o sumă de circa 200 mil. euro.

Pe poziţia următoare se află dealul prin care fondul de investiţii Penta Investment a plătit circa 350 mil. euro pentru grupul A & D Pharma ce cuprinde liderul pieţei de distribuţie farma şi jucătorul numărul doi din retailul de profil, mai exact farmaciile Sensiblu şi Punkt. Podiumul este completat de preluarea de către Banca Transilvania a Bancpost.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.