O tranzacţie ce ar putea sări de 150 de milioane de euro: Fraţii Pavăl de la Dedeman vor neapărat să cumpere un proiect de birouri: acum se uită la The Bridge

1 iul 2018 Autori: Cristina Rosca , Cristian Hostiuc

♦ Birourile The Bridge sunt dezvoltate de compania Forte Partners pe terenul fostei fabrici de pâine Spicul, vizavi de Carrefour Orhideea. Proiectul cuprinde o clădire deja finalizată, ai cărei principali chiriaşi sunt BCR şi IBM, şi o alta în construcţie ce urmează a fi livrată în trimestrul al patrulea din acest an.

Dragoş şi Adrian Pavăl, antre­prenorii care con­tro­lează retailerul de bri­colaj Dedeman, cu afa­ceri anuale de peste un miliard de euro, vor să investească în pia­ţa imo­biliară şi în prezent tatonează achiziţia proiectului de bi­rouri The Bridge, conform surselor din piaţă. Proiectul de birouri The Bridge, dez­voltat de Forte Partners, este eva­luat la peste 150 de milioane de euro.

Până la închiderea ediţiei, repre­zen­tanţii celor două părţi nu au răspuns solicitării ZF.

Compania Forte Partners, fondată de antreprenori locali printre care Geo Mărgescu, care deţine şi funcţia de CEO,  a dezvoltat clădirile de birouri Şte­fan cel Mare Building, HQ Victoriei, Nova Buil­ding şi The Bridge 1, precum şi pro­iec­tul rezidenţial Londra 27 şi are în derulare proiectele The Bridge 2, Calderon 80 şi Aviaţiei Park, po­trivit celor mai recente date ale ZF.

Prima fază a proiectului The Bridge a fost livrată în decembrie anul trecut şi a marcat unele dintre cele mai mari tran­zacţii de închiriere de pe piaţă - BCR, cu 18.000 mp, şi IBM, cu

12.000 mp. În total, clădirea măsoară 36.000 mp. Cea de-a doua fază a pro­iec­tului, cu o suprafaţă închiriabilă de 20.000 mp este, în prezent în con­s­trucţie şi va fi finalizată în trimestrul IV al aces­tui an. Mai mult, deja com­pania a sem­nat pentru o parte din spa­ţiu, Me­di­co­ver, al treilea jucător din piaţa de ser­vicii medicale private, fiind unul dintre chiriaşi. Forte Partners a mai semnat recent cu Schlumberger, cel mai mare furnizor de tehnologie pentru in­dustria de petrol şi gaze la nivel glo­bal, pentru 4.000 mp de birouri în clă­direa The Bridge II, potrivit surselor din piaţă.

Cel mai mare chiriaş al proiectului de birouri este BCR, cea mai mare bancă din România după active. De altfel, BCR este şi cea care ar urma să finanţeze eventuala achiziţie a proiec­tului de către familia Pavăl, cea care a fondat Dedeman.

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl nu se află la prima negociere pe piaţa imo­bi­liară, ei purtând discuţii cu mai multe com­panii. Cel mai aproape au fost să preia birourile israelienilor de la AFI, însă deal-ul a picat pe final din cauza unor neînţelegeri. Antreprenorii caută să investească în imobiliare într-o pe­rioadă bună pen­tru economie în ansamblul său şi pentru piaţa de profil totodată. Anii 2006-2007 şi 2016 şi 2017 sunt cei în care s-au înregistrat cele mai mari tran­zacţii de pe piaţa imobiliară, mar­când un record pe piaţa de retail, office, industrial şi retail.

În acest context, vânzarea clădirilor de birouri The Bridge pentru peste 150 mil. euro nu vine ca o sur­priză. Mai mult, în momentul când Forte Partners a demarat prima fază a proiectului, Geo Mărgescu afirma că după ce clădirile de birouri din The Bridge vor fi finalizate, acestea vor fi scoase la vânzare. „În viitor dorim să vindem aceste clădiri, mo­delul nostru de business este să cum­părăm terenul, construim, închiriem şi vin­dem, nu suntem investitori pe ter­men lung, valoarea noastră adăugată con­stă în dezvoltare, nu în asset mana­ge­ment.”

Pe de altă parte, familia Pavăl cumpără într-o perioadă în care stă pe cash. Mai exact, retailerul de bricolaj Dedeman, cea mai mare companie antreprenorială din România, controlată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, şi-a majorat profitul cu aproape 25% în 2017 faţă de anul anterior. Valoarea profitului s-a situat astfel la 889 mil. lei (circa 193 mil. euro), cel mai înalt nivel înregistrat de companie până acum. Fraţii Pavăl au adunat profituri de peste 700 de milioane de euro în ultimii şase ani ani

Profitul urmează a fi investit, iar o parte ar merge în piaţa imobiliară, Totodată, pentru o eventuală achiziţie, familia Pavăl ar primi şi finanţare bancară de la BCR, conform surselor din piaţă. BCR este de altfel principalul chiriaş al The Bridge.

Familia Pavăl a mai investit de-a lungul timpului în domenii conexe celui de retail de bricolaj. Spre exemplu, antreprenorii au ajuns să controleze mai bine de jumătate din producătorul de cărămizi Cemacon.

Mai mult, CITR Group a pus bazele unei platforme de investiţii din management pentru companiile româneşti aflate in dificultate financiara. Parteneri în aceasta iniţiativa sunt fraţii Pavăl - fondatorii reţelei de bricolaj Dedeman, omul de afaceri Dan Şucu şi compania Astra Rail Management, controlata de antreprenorul german Thomas Manns. Numele platformei este ROCA.

 

Dragoş Pavăl se uită la investiţii în piaţa imobiliară încă din 2016, când s-a aflat în negocieri cu israelienii de la AFI pentru preluarea birourilor din zona Cotroceni. Tranzacţia însă nu s-a semnat. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.