Dezvoltatorul spaniol Gran Via: Ne uităm după achiziţii de noi terenuri în Bucureşti în zonele de vest, nord şi est, pentru a continua extinderea. Excludem sudul pentru că este deja aglomerat

3 apr 2018 Autor: Bogdan Alecu

Antoanela Comşa, general manager al Gran Via România: Nu vom mai face birouri la Gran Via Park. Nu mai facem deoarece în zonă sunt dezvoltate deja birouri şi nu suntem chiar aproape de metrou şi nici zona nu ar fi una foarte bună pentru office.

Compania spaniolă de dezvoltare imobiliară Gran Via - care construieşte în cartierul Militari din Bucureşti ansamblul de apartamente Gran Via Park lângă mallul Plaza România şi proiectul rezidenţial Timişoara 58 pe fosta platformă Frigocom şi Aviaţiei Apartments în partea de nord a Capitalei - are în plan realizarea de noi achiziţii de terenuri, pe măsură ce până în 2020 va vinde toate apartamentele pe care le dezvoltă în prezent.
 
„Suntem în căutare şi de alte terenuri, dar totul depinde de zonă şi de ce se poate construi acolo. Nu mai sunt adepta unor terenuri foarte mari pe care să dezvoltăm în faze. Preferăm terenuri precum cel din Aviaţiei, unde construim într-o singură fază. Dar depinde de zonă, proiect, ce putem face acolo şi atunci putem dezvolta şi în faze. Ne uităm în continuare după terenuri în vest, nord, chiar Theodor Pallady. Contează mult dacă este aproape de clădiri de birouri sau de un metrou. Excludem însă sudul, deoarece este deja aglomerat şi sunt acolo dezvoltatorii zonei”, a spus Antoanela Comşa, general manager al Gran Via România.
 
Pe măsură ce costurile cu manopera au crescut pe piaţa locală cu circa 15-20% anul trecut, iar muncitorii sunt tot mai scumpi şi mai greu de găsit şi preţul materialelor de construcţii a început să urce, directorul Gran Via spune că evoluţia acestora poate fi ţinută sub control prin licitarea fiecărui tip de operaţiune alături de plata la timp a fiecărui furnizor.
 
„Construind atât de mult, nu avem probleme de lichidităţi şi putem achiziţiona materiale la preţuri foarte bune. În plus, noi ne-am format o echipă de lucru. În plus, noi nu avem antreprenor general ci subcontractrăm fiecare operaţiune - instalaţii, finisaje, structură. Aşa reuşim să ţinem preţurile în frâu. În plus, nu întârziem niciodată cu plata furnizorilor, iar aceştia neavând nevoie de finanţare sau să folosească bani proprii în realizarea lucrărilor reuşesc să aibă un profit bun. Atunci preferă să lucreze cu noi pe marje mai mici, dar ştiu că îşi iau banii la timp dacă şi-au făcut treaba. Astfel am reuşit să avem preţuri bune şi să menţinem preţul de vânzare”, a explicat Antoanela Comşa.
 
În ceea ce priveşte fazele ce vor fi livrate depinde de evoluţia pieţei, a investiţiilor realizate, dar şi utilităţi.
 
„Preţul unui proiect nu depinde numai de evoluţia pieţei, ci de proiect în sine. Dacă ai o structură clară, frumoasă, uşoară, poţi obţine preţuri bune. Pentru moment pot spune că putem obţine în continuare preţuri bune, dar nu ştim încă a spune cum vom evolua până în toamnă, plus că trebuie văzută şi componenta de utilităţi. Preţul unui proiect depinde mult şi de utilităţi – de unde aduci curentul spre exemplu sau canalizarea. La Gran Via Park vom realiza noi investiţii în infrastructură, în canalizare şi apă. Pe electric, investim într-o nouă conexiune şi vom trage un cablu de trei kilometri din zona AFI până la noi”, a spus directorul Gran Via.
 
Având în vedere cererea pentru rezidenţial, dezvoltatorul rezidenţial a decis modificarea proiectului Gran Via Park şi înlocuirea clădirilor de birouri ce urma a fi construite în partea din faţă, de la bdul Timişoara, cu blocuri de locuinţe cu spaţii de birouri la parter.
 
„Nu vom mai face birouri la Gran Via Park. Nu mai facem deoarece în zonă sunt dezvoltate deja birouri şi nu suntem chiar aproa­­pe de metrou şi nici zona nu ar fi una foarte bună pentru office. În blocurile C10-C11 avem cereri şi pen­tru un cabinet notarial, cabinet stomatologic. Probabil par­terul va funcţiona ca spaţiu de birouri, dar nu­mai par­terul”, a subliniat Antoa­­nela Comşa. Dezvoltatorul spune că a lansat în urmă cu o lună cea de-a treia fază a proiectului Gran Via Park ce va fi gata anul viitor, iar din cele 295 de apar­tamente, 40% au fost deja con­tractate într-o singură lună.
 
„Anul acesta începem deja să amenajăm parcul, iar anul viitor îl vom finaliza. Probabil în toamnă începem faza a patra, pe care o vom finaliza spre finalul anului viitor. Am vrut iniţial să construim un bloc de 25 de etaje, însă în România lumea nu vrea să locuiască în blocuri de 25 de etaje şi atunci le vom face tot de 11 etaje şi sperăm să obţinem mai repede autorizaţia, având în vedere că ne încadrăm în PUZ-ul de sector”, a subliniat dezvoltatorul.
 
De asemenea, în cadrul proiectului Timişoara 58 compania a dematat construcţia celei de-a treia faze, iar din cele 250 de apartamente, 105 au fost deja contractate.
 
„Vom finaliza la începutul anului viitor proiectul şi dacă am vâdut deja aproape jumătate este foarte ok. În Aviaţiei am ieşit deja la vânzare cu un singur bloc, şi urmăm cu următoarele. După Paşte vom investi mai mult în promovarea din 293 am vândut deja 67 de apartamente. Am vândut atât de multe apartamente deoarece clienţii au aşteptat faza a treia în cazul Gran Via Park“,  a spus Antoanela Comşa.
 
 „Nu mai avem decât puţine din cea de-a doua, care fie sunt prea mari, fie nu le place poziţia. Mulţi au aşteptat faza a treia şi au aşteptat. În Timişoara 58 avem un ritm normal de vânzare al apartamentelor, nu am văzut o explozie şi la fel şi în Aviaţiei”, a mai spus Antoanela Comşa.
 
 
 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.04.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.