Cele mai mari zece tranzacţii imobiliare realizate vreodată în România au contabilizat 1,4 mld. euro

7 mar 2018 Autor: Bogdan Alecu

Vezi galeria foto Vânzarea centrului comercial Polus Cluj de către Trigranit către Immoeast marca cea mai mare tranzacţie pe retail, de 210 mil. euro, în 2007 America House înregistra recordul pe birouri, cu 120 mil. euro.

♦ Recordul stabilit în 2006 la Cluj de tranzacţia Polus Center rămâne de neclintit ♦ Criza economică din perioada 2008-2009 a adus ani de linişte în ceea ce priveşte tranzacţiile înregistrate pe piaţa locală.

Anii 2006, 2007, 2016 şi 2017 sunt cei în care s-au înre­gistrat cele mai mari tran­zacţii de pe piaţa imo­biliară, marcând un record pe piaţa de retail, office, industrial şi retail.

Dacă în 2006 vânzarea centrului comercial Polus Cluj de către Trigranit către Immoeast marca cea mai mare tranzacţie pe retail, de 210 mil. euro, în 2007 America House înregistra recordul pe birouri, cu 120 mil. euro.

Pe de altă parte, noi recorduri au mai apărut în piaţă la un interval de zece ani - în 2016 pe industrial şi în 2017 odată cu vânzarea hotelului Radisson de pe Calea Victoriei din Capitală.

Pe de altă parte, criza economică din 2008-2009 a adus ani de linişte în ceea ce priveşte tranzacţiile pe piaţa locală.

„În perioadă 2009-2013 volumele de tranzacţionare din România au fost foarte reduse, sub 350 milioane de euro, comparativ cu un miliard înregistrat în 2017. Contextul internaţional a făcut că numărul investitorilor interesaţi de România să scadă şi prin urmare yieldurile au crescut. În aceste condiţii, proprietarii care nu au fost presaţi să vândă au preferat să aştepte un moment mai prielnic de piaţă“, a spus Andrei Văcaru, associate director, capital markets la JLL România.

El spune că un motiv important pentru care în acest clasament sunt mai multe proprietăţi de retail şi office este faptul că preţul pe metru pătrat este semnificativ mai mare decât în cazul industrialului.

Ceea ce nu înseamnă că fondurile de investiţii nu sunt interesate de acest segment.

„În 2015, spre exemplu, industrialul a dominat volumele de tranzacţionare din România. În privinţa hotelurilor, putem spune că vânzarea Radisson a fost prima tranzacţie instituţională pe acest segment. Pe de altă parte, randamentele pentru industrial sunt tot timpul mai mari decât cele pentru retail şi birouri“, a spus Andrei Văcaru.

Andrei Văcaru, associate director, capital markets la JLL România, a făcut parte din echipa JLL care a reprezentat Elbit în vânzarea Radisson către fondurile de investiţii Cerberus şi Revetas.

Compania Elbit Imaging, care deţinea 98,2% din acţiunile complexului hotelier Radisson din Capitală, a semnat vânzarea pachetului contra sumei de 169,2 milioane de euro.

Potrivit datelor deţinute de ZF, compania Revetas Capital, un fond de investiţii fondat şi administrat de Eric Assimakopoulos, investitor de naţionalitate americană care a semnat tranzacţii de 1 mld. euro înainte de a crea Revetas, alături de fondul Cerberus Capital Management au cumpărat pachetul de acţiuni în cadrul unui consorţiu. 

Compania de consultanţă imobiliară JLL a fost implicată în tranzacţii cu o valoare cumulată de 850 milioane de euro, în şapte din cele mai mari 13 tranzacţii precum Radisson, Promenada Mall, America House, Europolis Park Bucharest, Floreasca Park, Sibiu Shopping City şi S-Park.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.