Birourile America House sunt la un pas de a fi cumpărate de unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din Statele Unite

7 feb 2018 Autor: Bogdan Alecu

Morgan Stanley Real Estate Investing (MSREI), divizia globală de investiţii în imobiliare a Morgan Stanley, este la un pas de a semna achiziţia clădirii de birouri America House din Piaţa Victoriei, într-o tranzacţie estimată la 90 mil. euro.

Din portofoliul imobiliar eva­luat la 33 mld. dolari al Mor­gan Stanley, 71% se află pe continentul american şi 22% în Europa, unde a in­ves­tit în mari oraşe precum Londra, Frankfurt, Madrid, Moscova sau Paris.

ZF a scris încă de anul trecut faptul că Morgan Stanley este pe lista scurtă a potenţialilor cumpăratori.

Reprezentanţii Cushman&Wakefield Echi­nox, compania de consultanţă imo­bi­lia­ră implicată în vânzarea America House, nu au dorit să ofere niciun comentariu. America House, cu toate că este deja o clădire trecută de prima tinereţe, este celebră deoarece în 2007 marca recordul de a fi cea mai scumpă clădire de birouri vândută vreodată în România, contra sumei de 127 mil. euro şi un randament record de 5,6%. Acum însă, tranzacţia nu va depăşi 100 mil. euro, iar potrivit datelor din piaţă s-ar situa undeva între 80 şi 90 mil. euro.

Printre cei care s-au interesat de America House se numără fondul PPF Real Estate Holding, controlat de miliardarul ceh Petr Kellner, Smartown, compania miliardarului Teddy Sagi, care a cumpărat deja proiectul Swan din Pipera şi Polonă 68. Tot pe lista scurtă era şi fondul elen Zeus Capital Management, care la începutul deceniului era printre cei mai activi, dar discreţi cumpărători de active imobiliare din Bucureşti, sau Revetas Capital, care alături de Cerberus a cumpărat hotelul Radisson Blu de pe Calea Victoriei.

O intrare în România a Morgan Stanley ar certifica piaţa locală ca fiind una de încredere şi cu potenţial. Spre exemplu Morgan Stanley a intrat în Polonia în 2011şi în 2006 în Ungaria. America House este deţinută în prezent de fondul francez de investiţii AEW Europe, unul dintre cei mai mari adminis­tratori de bani din Europa, care a cumpărat proiectul în anul 2007, în perioada de boom a pieţei imobiliare locale, cu 120 mil. euro, şi în prezent cea mai mare tranzacţie pe clădiri de birouri din Bucureşti.

Mai mult, tranzacţia de atunci s-a făcut cu un randament de 5,6%, în timp ce în prezent tranzacţiile se realizează cu un randament de 7,5%-10% în funcţie de tipul clădirii de birouri.

America House are în prezent un grad de ocupare de peste 90%, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară JLL. Printre chiriaşi se numără Deloitte, Ericcson, BCR, Actavis şi Cisco.

America House are o suprafaţă închiriabilă de 27.000 mp de birouri, astfel încât preţul pe metru pătrat era de 4.500 de euro. Spre comparaţie, Hermes Business Campus din Pipera este scos la vânzare cu circa 2.000 de euro metrul pătrat, în timp ce AFI Park cu 70.000 mp GLA (suprafaţă închiriabilă) este evaluat la peste 2.300 de euro metrul pătrat.

Chiriile în CBD (central business district, zona cu cele mai multe birouri din centrul unui oraş - n.red.) variază între 12 şi 18 euro/mp/lună, însă, potrivit datelor Colliers International, anumite clădiri precum Aviatorilor 8 au arătat că există disponibilitate în piaţă de a obţine chirii mai mari, contând pe faptul că sunt chiriaşi dispuşi să plătească un preţ premium pentru o astfel de clădire. Spre exemplu, potrivit datelor din piaţă chiria headline pentru Aviatorilor 8 ajunge la 25 de euro/mp/lună, la care se adaugă un service charge de 4 euro/mp/lună.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.