real estate

Austriecii de la Immofinanz au preluat la pachet mallul Sun Plaza din Capitală, hotelul Novotel şi birourile Sun Offices

20 sep 2018 Ziarul Financiar

Vezi galeria foto Anul acesta a fost finalizat un proces de extindere cu 11.000 de metri pătraţi a centrului comercial Sun Plaza, o investiţie totală de 30 de milioane de euro. Pe suprafaţa cu care s-a extins centrul comercial au fost deschise 40 de magazine noi, iar mallul inaugurat în 2010 a ajuns acum la o suprafaţă de 81.000 de metri pătraţi de spaţii închiriabile.

♦ Immofinanz devine, în urma acestei tranzacţii,  al treilea jucător din România din real-estate, după fondurile de investiţii NEPI Rockcastle şi Globalworth, cu un portofoliu imobiliar care va trece de 1 miliard de euro.  

Dezvoltatorul imobiliar austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari cinci jucători din piaţa locală de real-estate, cu un portofoliu evaluat la peste 800 mil. euro, a preluat centrul comercial Sun Plaza din Capitală, hotelul Novotel şi birourile Sun Offices, toate din Bucureşti.

Consiliul Concurenţei a autorizat ieri tranzacţia prin care Immofinanz a preluat S Immo AG, ambele companii cu capital austriac, ambele listate la Viena. Immofinanz a făcut primul pas în preluarea celuilalt dezvoltator austriac în luna februarie a acestui an când a semnat un acord pentru 29% din S Immo, tranzacţie evaluată la 390 de milioane de euro, potrivit datelor de pe site-ul grupului austriac.

Ieri, Concurenţa a transmis că în urma autorizării tranzacţiei, Immo­finanz preia toate cele cinci companii deţinute de S Immo în România: Societate Dezvoltare Comercial Su­dului (SDCS) SRL, Victoriei Business Plazza SRL, Dual Construct Invest SRL, Roter Investitii Imobiliare SRL şi CII Central Investments Imobiliare SRL.

„Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea nu pune problema unei afectări semnificative a concurenţei, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante pe pieţele relevante sau pe segmente ale acestora“, a transmis Consiliul Concurenţei.

Principalul activ intrat în portofoliul Immofinanz în urma acestui acord este centrul comercial Sun Plaza din zona de sud a Bucureştiul, un proiect care în 2017 a avut al treilea an consecutiv cu un grad de ocupare de 100%, potrivit informaţiilor furnizate de Friedrich Wachernig, membru al consiliului de administraţie al S Immo AG, la începutul anului 2018.

Sun Plaza este unul dintre cele mai mari centre comerciale din Bucureşti, atât ca suprafaţă, cât şi ca vânzări, concurând cu Băneasa Shopping City, AFI Cotroceni sau Promenada.

Mai mult, anul acesta S Immo, fostul proprietar, a finalizat un proces de extindere cu 11.000 de metri pătraţi a centrului comercial, o investiţie totală de 30 de milioane de euro. Pe suprafaţa cu care s-a extins centrul comercial au fost deschise 40 de magazine noi, iar mallul inaugurat în 2010 a ajuns acum la o suprafaţă de 81.000 de metri pătraţi de spaţii închiriabile.

Compania care administrează centrul comercial Sun Plaza din zona de sud a Bucureştiului şi-a majorat cifra de afaceri cu 7% anul trecut, ajungând la 78,5 mil. lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Profitul a fost mai mult decât dublu faţă de anul anterior, astfel că marja de profit a companiei Societate Dezvoltare Comercial Sudului a fost de 66%. Marja de profit este totuşi la jumătate faţă de cea înregistrată în 2015, când compania a avut un profit mai mare decât cifra de afaceri.

Cifra raportată la Ministerul de Finanţe reprezintă veniturile din chirii ale companiei, adică valoarea totală a chiriilor plătite de retailerii care au spaţii în centrul comercial Sun Plaza, de la Piaţa Sudului.

Sun Plaza devine astfel cel mai mare mall din portofoliul local al Immofinanz, grup care mai deţine patru malluri sub brandul Vivo în în Cluj-Napoca, Piteşti, Constanţa şi Baia Mare şi pregăteşte deschiderea unui mall la Botoşani sub brandul Stop Shop.

Immofinanz, care are în România un portofoliu de centre comerciale şi birouri cu o valoare de 810 mil. euro, a dezvoltat pe plan local proiecte precum Iride Business Park, Metroffice, S-Park, Victoria Park, Băneasa Airport Tower (office) şi cele patru centre comerciale Vivo!.

Preluarea S Immo aduce în portofoliul Immofinanz şi primul hotel, despre care Friedrich Wachernig, membru în boardul S Immo, spunea încă din ianuarie că poate fi vândut pentru un preţ corect. S Immo a cumpărat hotelul Novotel în 2006, la trei luni după ce francezii de la Accor au finalizat construcţia acestuia. În acel loc a fost pe Calea Victoriei vechiul Teatru Naţional, din care hotelul a reconstruit partea din faţă.

În tranzacţie intră şi birourile Sun Offices din Capitală, segment pe care Immofinanz are deja o poziţie pu­ternică.

Investitorii austrieci, sud-africani, greci şi israelieni sunt cei care deţin supremaţia pe o piaţă imobiliară care mai are loc de dezvoltare în România, potrivit consultanţilor imobiliari, in­diferent că este vorba despre birouri, malluri şi locuinţe.

S Immo a cumpărat hotelul Novotel în 2006, la trei luni după ce francezii de la Accor au finalizat construcţia acestuia. În acel loc a fost pe Calea Victoriei vechiul Teatru Naţional, din care hotelul a reconstruit partea din faţă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.