ZF Live: Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti: Tranzacţiile cu derivate ar putea reveni la Bucureşti în 2020. Conducerea BVB va propune în 2018 acţionarilor înfiinţarea Contrapărţii Centrale

23 iul 2018 Autor: Alex Ciutacu

Adrian Tănase, şeful BVB: Vreau să las în urmă o lichiditate mult mai bună. Substanţa unei burse este lichiditatea, iar scopul pentru ca o bursă să devină eficientă este lichiditatea

♦ „Eşecul Alro este un eveniment nefericit pentru piaţa de capital. Orice listare îmbunătăţeşte premisele lichidităţii, pentru că vrem lichiditate. Această problemă fiind şi cea care ne opreşte din a accede în universul pieţelor emergente.“

Tranzacţiile cu produse derivate ar putea reveni la bursa de la Bucureşti în contextul în care con­ducerea operatorului pieţei de capital speră că în 2020 Contra­partea Centrală, instituţie fără de care tranzacţiile cu instrumente derivate nu sunt posibile, să devină funcţională.

În 2018, conducerea BVB va supune la vot acţionarilor proiectul de înfiinţare a Contrapărţii Centrale, spune Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei de capital din România.

„Proiectul Contrapărţii Centrale este într-un stadiu normal, construim un business plan pe care să îl propunem anul acesta acţionarilor BVB. Lucrăm cu autorităţile de supraveghere, iar estimarea noastră ar fi că cel târziu la sfârşitul anului 2020 soluţia va fi aplicată. Procesul de autorizare este unul complex şi vrem să venim cu soluţia care să fie implementată cel mai rapid“, spune Adrian Tănase în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Bursa de la Bucureşti a renunţat la piaţa de derivate în 2013, în contextul în care legislaţia europeană a interzis burselor să mai deruleze tranzacţii cu derivate dacă nu au Contraparte Centrală, însă există interes pentru această piaţă în mediul de business în principal din partea companiilor care au nevoie de aceste instrumente financiare pentru acoperirea riscului legat de variaţia cotaţiilor materiilor prime.

„Unul dintre proiectele pe care le avem este relansarea pieţei de derivate, această relansare având potenţialul de a creşte lichiditatea pe piaţa de cash. Aceasta depinde de instituţii precum Contrapartea Centrală“, spune Adrian Tănase, de şase luni în funcţia de director general al BVB.

Şeful BVB consideră că „substanţa unei burse este lichiditatea“, aceasta fiind şi una dintre condiţiile principale pe care bursa de la Bucureşti trebuie să le îndeplinească pentru a putea primi statutul de piaţă emergentă, alături de pieţe din regiune precum Ungaria şi Polonia.

În încercarea de a spori lichiditatea, şeful BVB anunţă că se află în discuţii pentru un proiect care ar reduce costurile de listare ale companiilor private. „Există în discuţii un proiect în care statul să finanţeze jumătate din costurile de listare ale companiilor“.

Un număr mare de listări poate aduce o lichiditate în creştere, prin urmare, orice eşec, chiar şi precum cel înregistrat de compania Alro Slatina, care şi-ar fi putut majora free float-ul, poate fi dăunător pentru activitatea bursei.

„Eşecul Alro este un eveniment nefericit pentru piaţa de capital. Orice listare îmbunătăţeşte premisele lichidităţii, pentru că vrem lichiditate. Această problemă fiind şi cea care ne opreşte din a accede în universul pieţelor emergente“. Producătorul de aluminiu Alro Slatina a anunţat vineri seară la bursă că nu au fost închise cu succes condiţiile de vânzare a 54% din capitalul social întrucât acţionarii vânzători, intermediarii şi compania nu au ajuns la un preţ final cu privire la ofertă.

Legat de piaţa ETF-urilor (Exchange-traded fund - n. red.), bursa de la Bucureşti este în discuţii cu câteva economii din regiune pentru a lansa un ETF regional. „Suntem în discuţii cu bursele din Bulgaria, Cehia, Ungaria, chiar şi Polonia, pentru a crea un ETF regional, care va fi listat şi pe pieţele internaţionale. Pentru investitorii care nu au un cont deschis pe pieţele din regiune sau nu vor să cumpere doar în România, vrem să le oferim această posibilitate de a tranzacţiona într-un mod facil“.

Legat de colaborarea cu guver­nanţii, Adrian Tănase menţionează că „piaţa de capital are nevoie de certi­tudine“ pentru a funcţiona cât mai bine. „Incertitudinea este un factor foarte dăunător tranzacţiilor pe piaţa de capital. Orice investitor vrea certitudine încât să-şi evalueze corect investiţiile. Orice element de incertitudine schimbă cu totul această evaluare.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.