Petrom creşte cu aproape 5% în primele două şedinţe de tranzacţionare din 2018

4 ian 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

Acţiunile Petrom, cel mai mare emitent local de pe piaţa de capital de la Bucureşti, cu o capitalizare bursieră de 16,96 miliarde lei (3,69 miliarde euro), au crescut în primele două şedinţe de tranzacţionare din 2018 cu 4,72%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de aproximativ 7 milioane lei.

La recenta evoluţie a contribuit şi  cotaţia barilului de petrol Brent ce a trecut recent de pragul de 67 dolari şi a spart astfel un prag nemaiatins de la jumătatea anului 2015, precum şi o atmosferă globală pe majoritatea pieţelor financiare ale lumii îmbibată de optimism.

Şi Petrom a început în forţă anul, primele şedinţe de tranzacţionare fiind marcate de creşteri peste medie. La sfâşitul lunii mai, atunci când bursa românească era pe primul loc în rândul randamentului oferit de principalul său indice în comparaţie cu restul ţărilor din Uniunea Europeană, aprecierea Petrom faţă de începutul anului era de 26%. Cu toate acestea, Petrom a încheiat anul 2017 cu o creştere de 9,3%, după ce întreaga bursă bucureşteană a luat-o la vale din vară şi a topit peste jumătate din câştigurile obţinute în primele şase luni.

Indicele BET, referinţa bursei locale, a înregistrat în prima zi de tranzacţionare din acest an o creştere de peste 2%, reprezentând unul dintre cele mai bune începuturi de an din istoria sa.

Cu toate acestea, ieri, atunci când indicii bursieri globali alergau să spargă noi maxime istorice, iar burse europene consacrate precum cele din Germania sau Franţa afişau creşteri şi de 2%, iar piaţa de capital poloneză avansa cu 2,5%, la Bucureşti creşterea a fost de sub 0,5%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 25 milioane lei, cu mult sub media zilnică de tranzacţionare consemnată în 2017. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.01.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.