Cu excepţia Digi şi Compa Sibiu, toate acţiunile din BET-XT sunt pe plus de la începutul anului

4 feb 2018 Autor: Liviu Popescu

♦ Digi Communications a fost în luna ianuarie singura acţiune pe minus din cele 25 care compun indicele BET-XT, cu o scădere de 3,7% ♦ Compa Sibiu avea în ianuarie plus 3,3%, dar scăderile pieţei din doar două zile din februarie au dus acţiunea pe minus de la începutul anului.

Digi Communications (DIGI) şi Compa Sibiu (CMP) sunt singurele acţiuni pe minus de la începutul anului din rândul celor 25 care compun indicele BET-XT, considerat de analişti ca fiind indicele fanion al bursei româneşti, în timp ce la polul opus patru acţiuni afişează creşteri de peste 10%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor BVB. Dinamica medie a celor 25 de acţiuni de la începutul anului este de plus 6%.

În luna ianuarie Digi Communications a fost singura acţiune pe minus din rândul celor 25 ale indicelui, dar de la începutul anului alături de Digi pe listă a intrat şi Compa Sibiu ca urmare a scăderilor pieţei din doar două zile ale lunii februarie.

 

Prima săptămână de scădere din 2018

Săptămâna trecută a fost prima de scădere pentru bursa de la Bucureşti în condiţiile în care indicele BET, care urmăreşte cele mai tranzacţionate 13 acţiuni, a scăzut cu 2,3% în contextul în care şi bursele externe au încheiat săptămâna pe minus. Spre comparaţie indicele BET-XT s-a depreciat pe parcursul săptămnii trecute cu 2,3%.

Vineri a fost ziua cea mai neagră pentru bursa de la Bucureşti. Indicele BET-XT s-a depreciate cu 0,9%, în timp ce indicele BET a scăzut cu 0,91%. Rulajul de tranzacţionare a fost de doar 24 milioane de lei, la jumătate faţă de media de la începutul anului.

Piaţa locală a fost influenţată de scăderile de pe cele internaţionale, mai ales din SUA, cea mai mare economie la nivel mon­dial. Cea mai mare depreciere de vineri din rândul indicilor bursieri româneşti a avut-o BET-NG, indicele energetic, tras în jos de Transgaz (2,7%), Transelectrica (2,2%), Petrom (1,3%) şi Romgaz (1,3%).

 

De ce a scăzut Transgaz

Cel mai probabil scăderile Transgaz de vineri au fost influenţate de raportul cu privire la bugetul pe 2018. Operatorul şi-a publicat bugetul şi a dezvăluit şi câteva date preliminare pentru 2017. Veniturile totale pentru 2017 s-au consolidate la nivelul anului anterior (2 mld. lei), în timp ce profitul net a scăzut cu 13,7% an la an la 513 mil. lei, potrivit unui raport al BT Capital Partners. Pentru 2018 operatorul a bugetat venituri totale de 2,5 mld. lei, mai mari cu 25% an la an şi un profit net în scădere cu 58,5% la 213 mil. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.