Business internaţional. Mişcări strategice între giganţii germani ai energiei prezenţi şi în România: E.ON preia transportul şi reţelele de distribuţie ale RWE, iar RWE adună partea de producţie de energie regenerabilă a ambelor companii

11 mar 2018 Autor: Alex Ciutacu

EON este cel mai mare investitor din Germania în energie regenereabilă după ce a cheltuit peste 10 miliarde de euro pe producţia şi stocarea energiei eoliene. Foto: Shutterstock

Giganţii energetici germani E.ON şi RWE fac un schimb de active în valoare de zeci de miliarde de euro prin care E.ON preia reţelele de dis­tribuţie şi retail ale ambelor companii, în timp ce RWE va prelua tot ceea ce înseamnă producţia de energie regenerabilă din cele două firme şi va primi şi o parte din acţiunile E.ON.

Tranzacţia presupune transferul unei subsidiare a RWE, Innogy către E.ON, evaluată la 22 de miliarde de euro. Mişcarea vine într-o perioadă în care cea mai mare economie din Europa încearcă să se îndepărteze de combustibilii clasici, potrivit Bloomberg.

E.ON are o capitalizare bursieră de 18,61 mi­liarde euro după ce acţiunile sale s-au apreciat cu 20% în ultimul an. Valoarea de piaţă a RWE este de 10,96 miliarde euro, în urma unei creşteri de 30,3% a preţului acţiunilor în aceeaşi perioadă. Cele două companii oferă împreună aproximativ 100.000 de locuri de muncă.

Jucătorii mari din piaţă precum RWE şi EON sunt forţaţi să treacă printr-o transformare după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat că trebuie asumat obiectivul către o economie susţinută de energie regenerabilă, în locul combus­tibililor nucleari sau fosili.

În context, EON este în proces de a vinde 47% din distribuţie către Fortum Oyj din Finlanda.

Potrivit acordului, EON ar trebui să cumpere participaţia de 76,8% deţinută de RWE în Innogy, deal care i-ar oferi gigantului RWE în schimb 16,7% din acţiunile EON. EON de asemenea va face o ofertă acţionarilor minoritari ai Innogy, care ar evalua în total compania la 40 de euro per acţiune, adică 22 de miliarde de euro.

„Este ca şi cum tot ceea ce a fost până acum valabil nu mai este în ceea ce priveşte transferul către producţia de energie regenerabilă. Parcă sunt ghidaţi de alte forţe, mai urgente“, a declarat Drasan Arash Roshan Zamir, analist pe utilităţi şi energie verde de la Warburg Research. „Singurul lucru care este clar este că firmele rămân germane. Aceasta va fi o uşurare pentru sindicate, părţile interesate şi politicieni.“

Tranzacţia reuneşte doi rivali locali şi marchează întoarcerea EON la masa tranzacţiilor. Compania, ea însăşi produsul celor doi rivali care au fuzionat cu mai mult de un deceniu în urmă, este în curs de vânzare cu 47% din acţiunile sale Uniper SE către compania finlandeză For­tum Oyj.

Innogy are director interimar. Directorul executiv Peter Terium a părăsit compania în decembrie după ce a avertizat asupra evoluţiei profitului.

EON este cel mai mare investitor din Germania în energie regenereabilă după ce a cheltuit peste 10 miliarde de euro pe producţia şi stocarea energiei eoliene, în timp ce RWE este cel mai mare producător de energie din ţară, concentrându-se pe sursele convenţionale.

Innogy a investit pentru a-şi mări amprenta globală, amplasând ferme eoliene şi panouri solare din Statele Unite până în Australia.

 

♦ Grupul german E.ON are afaceri totale de 6,5 mld. lei în România: distribuţie de electricitate în estul ţării, distribuţie de gaze în jumătatea de nord a ţării, furnizarea de energie şi gaze. În plus, E.On a adus în România şi centre de business proces outsourcing, adică de procesare de business.

♦ E.ON Energie România SA, care are ca obiect de activitate comercializarea combustibililor gazoşi, prin conducte, a avut afaceri de 4,8 mld. de lei în 2016 la 179 de angajaţi.

♦ Delgaz Grid, firma de distribuţie de gaze din grupul E.ON, a avut afaceri de 1,5 mld. lei în 2016 şi 3.849 de angajaţi.

♦ RWE este prezent pe piaţa locală cu un furnizor de energie, RWE Energie SRL, cu afaceri de 233 mil. lei în 2016 şi 16 angajaţi.

alex.ciutacu@zf.ro

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.