Top Tranzacţii 2018

2017, cel mai dinamic an din istoria BVB: 4 listări, 9 emisiuni de obligaţiuni, randament de 19%

24 mai 2018 Autor: Liviu Popescu

Vezi galeria foto galerie foto

♦ Piaţa de capital din România a avut parte în 2017 de unul dintre cei mai dinamici ani din istoria sa postdecembristă în contextul în care patru companii private şi-au listat acţiunile la BVB, nouă emisiuni de obligaţiuni au intrat pe radarele investitorilor, iar indicele BET-TR, care urmăreşte şi dividendele plătite de prima ligă bursieră, a livrat un randament de 19%.

Digi Communications a dat startul listărilor anul tre­cut, odată cu vânzarea unui pachet de 25,6% din ac­ţiuni în valoare de 944 de milioane de lei (207 mi­l. euro), ceea ce a reprezen­tat cea mai mare oferta publică iniţială realizată de o companie privată la bursa românească, potrivit BVB. Listările au continuat şi alte companii au ales să devină publice: AAGES (a vândut 15% din acţiuni pentru 5,5 milioane de lei sau 1,2 milioane de euro), Transilva­nia Broker de Asigu­rare (25% din acţiuni pentru 9 mil. lei sau 2 mil. euro) şi Sphera Franchise Group (25% din acţiuni pentru 285 mil. lei sau 62 mil. euro).

Anul 2018 ar putea fi unul la fel de „fruc­tuos“ şi de diversificat pentru inves­titorii de la bursă în contextul în care costul finanţării este aşteptat să crească, deter­minat de creşterea inflaţiei, ceea ce ar face ca un număr tot mai mare de companii să apeleze la finanţare prin prisma instru­mentelor pieţei de capital.

Cât timp remuneraţiile plătite de ban­cheri la depozite sunt la niveluri minime de chiar sub 1% pe an, cum este cazul în pre­zent, investitorii se orientează spre piaţa de ca­pital, de unde doar din dividende pot încasa un randament brut de 13%, aşa cum este cazul Romgaz de exemplu, cea mai va­lo­roasă şi cea mai li­chi­dă companie de stat listată, potrivit datelor BNR şi calculelor ZF pe baza infor­maţiilor de la bursă.

Iminenta creştere a dobânzilor la cre­dite, determinată de majorare dobânzii-cheie a BNR, poate îmbunăţăţi profilul de profitabilitate al instituţiilor de credit, sector bancar care are la bursă cel mai tranzacţionat emitent - Banca Transilvania. Investitorii au început deja să simtă apropierea creşterii dobânzilor, astfel că acţiunile băncii de la Cluj sunt cele mai căutate de la începutul anului pe un rulaj de 800 mil. lei cu o creştere de 24%, cea mai ridicată din indicele principal BET. Pe partea de listări 2018 a început bine.

De la începutul anului la BVB s-au mai petrecut două listări, producătorul de vinuri Purcari a încheiat cu succes o ofertă de listare pentru 49% din capital pentru 186 mil. lei în cea mai dură perioadă de corecţie pentru pieţele de capital din ultimul deceniu. Totodată la bursă s-a listat şi Elvila, una dintre primele companii româneşti fondate după Revoluţie.

Dar pe lângă diversificarea portofoliilor cu acţiuni, investitorii urmăresc îndeaproa­pe şi propunerile de dividende făcute recent de com­panii, în contextul în care în anul 2017 pia­ţa de capital din România a livrat un ran­dament mediu de 6-7% al divi­den­de­lor, prin­tre cele mai ridicat din lume, potrivit BVB.

„Din punctul de vedere al emitenţilor listaţi pe piaţa reglementată, politica de divi­dende aferentă  anului fiscal 2017 este de natură a poziţiona BVB , din nou, în to­pul mondial al burselor din punctul de ve­dere al randamentului la dividend obţinut de in­ves­titori, existând emitenţi care la acest in­di­cator ajunge chiar la 12-13%“, spune Lucian Isac, director general al Estinvest, una dintre cele mai vechi case de brokeraj din România, cu o istorie de circa două de­ce­nii pe partea de interemediere a tran­zac­ţiilor la bursă. Pe lângă dividende, trebuie men­ţionate şi cazurile de distribuţie de nu­me­rar prin diminuarea capitalului social, precum şi situaţiile în care, pe lângă dividend, emitenţii propun şi majorări de ca­pital social cu acţiuni gratuite, ceea ce va determina obţinerea de către investitori a unor randamente de două cifre (cazul Bancii Transilvania, care cumulat poate livra un randament de 16% din acţiuni gratuite plus dividened).

Potrivit unei analize realizate recent de ZF, un număr de 43 de companii din cele 87 listate propun acţionarilor dividende cu un randament mediu de 6-7%, plătibile în anul 2018.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.