Tranzacţie finalizată în patru luni. Ce spune preşedintele Băncii Transilvania după achiziţia Bancpost: Suntem pregătiţi să ne adaptăm noii dimensiuni pe care banca o va avea. Vrem să ne consolidăm poziţia pe piaţă

4 apr 2018 Autor: Claudia Medrega

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii din Cluj: Achiziţia Bancpost este un moment foarte important în povestea Băncii Transilvania şi un pas înainte în strategia noastră de consolidare a poziţiei pe piaţă. Suntem pregătiţi să ne adaptăm noii dimensiuni pe care banca o va avea.

Banca Transilvania (BT), a doua cea mai mare bancă locală după active, a anunţat finalizarea tranzacţiei pentru achiziţia Bancpost de la grupul grecesc Eurobank, în perioada următoare urmând să înceapă procesul de integrare. Efectele achiziţiei Bancpost asupra bilanţului Băncii Transilvania se vor vedea anul viitor.

După finalizarea procesului de preluare a Bancpost, Banca Transilvania se îndreaptă spre locul unu în piaţă, ocupat de BCR.

Bancpost a fost achiziţionată la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 mil euro. Pentru ERB Retail IFN, Banca Transilvania a plătit 40,42 mil. euro (77% preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing IFN, 6,79 mil. euro (63% preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă), potrivit informaţiilor transmise de banca din Cluj.

Banca Transilvania a devenit proprietarul pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al acţiunilor deţinute la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN.

„Odată cu finalizarea tranzacţiei dintre Eurobank Group şi BT începe integrarea acestor entităţi în Grupul Financiar Banca Transilvania“, a transmis banca.

În plus, Banca Transilvania a preluat un împrumut subordonat în valoare de 80 mil. euro pentru Bancpost.

Banca Transilvania a primit şi aprobarea BNR şi a Consiliului Concurenţei pentru preluarea Bancpost.

„Achiziţia Bancpost este un moment foarte important în povestea Băncii Transilvania şi un pas înainte în strategia noastră de consolidare a poziţiei pe piaţă. Urmează un plan ambiţios de integrare în Grupul BT, bazat pe sinergiile Banca Transilvania - Bancpost. Suntem pregătiţi să ne adaptăm noii dimensiuni pe care banca o va avea, iar angajamentul ferm al BT rămâne susţinerea antreprenorilor şi economiei româneşti. Mulţumim reprezentanţilor Eurobank şi Bancpost pentru abordarea profesionistă şi colaborarea care a dus la succesul acestei tranzacţii“, declară Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania. El este unul dintre fondatorii băncii şi cel mai mare acţionar individual, cu 4% din acţiuni.

Banca Transilvania are o cotă de piaţă de peste 13% care o plasează pe locul doi în topul după active, peste 2,2 milioane de clienţi, circa 7.000 de angajaţi şi aproape 500 de sedii. Bancpost - cea mai importantă entitate din portofoliul local al grecilor - are aproape 3% din piaţă, ocupând locul nouă în topul băncilor, peste 1 milion de clienţi şi 147 de sedii.

Aceasta este a doua achiziţie a Băncii Transilvania pe piaţa locală, după cumpărarea Volksbank.

La finalul anului 2014, Banca Transilvania cumpăra Volksbank într-una dintre cele mai mari tranzacţii de preluare şi fuziune de pe piaţa bancară românească. În urma acestei achiziţii, Banca Transilvania a ajuns la o cotă de piaţă de 13,1% şi a reuşit să urce în topul local după active până pe locul doi, o poziţie care a fost ocupată tradiţional până în 2015 de instituţia de credit cu capital francez BRD-SocGen.

Banca Transilvania a plătit pentru achiziţia Volksbank România în total

711 mil. euro, din care 81 mil. euro (358 mil. lei) pentru capitalul băncii şi 630 mil. euro în rambursarea unor linii de finanţare acordate de către acţionarii Volksbank băncii din România.

Banca Transilvania a înregistrat în ultimii ani creşteri importante ale cotei de piaţă după active.

Pe parcursul crizei a fost cea mai dinamică bancă mare, câştigând puncte procentuale la poziţia sa de piaţă faţă de 2008, în condiţiile în care a fost şi mai puţin afectată de costul riscului. Dar ascensiunea a fost susţinută şi de faptul că banca din Cluj a mizat şi pe cartea achiziţiilor.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.04.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.