Erste îşi reconfirmă interesul pentru România. Andreas Treichl, CEO Erste Group: În timp ce grupurile bancare au tendinţa de a-şi reduce expunerea în alte ţări, noi vedem un potenţial excepţional al regiunii Europei Centrale şi de Est

25 iun 2018 Autor: Cristina Bellu

Andreas Treichl, preşedintele executiv al Erste Group

Andreas Treichl, preşedintele executiv al Erste Group, care controlează BCR, cea mai mare bancă românească, spune că în timp ce grupurile bancare au tendinţa de a-şi reduce expunerea în alte ţări, Erste vede un potenţial exceptional al regiunii Europei Centrale şi de Est, iar tranzacţia încheiată astăzi cu SIF Oltenia, prin care Grupul ajunge la o participaţie de 99,88% în BCR, va face din Grupul Erste unul dintre cei mai mari investitori din România în 2018.

"Dacă tendinţa generală este ca grupurile bancare internaţionale să aleagă dezinvestirea şi reducerea expunerilor, noi ne reconfirmăm astfel viziunea pe termen lung asupra potenţialului excepţional al regiunii ECE. Tranzacţia care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori străini din România în 2018", spune Andreas Treichl.

Astăzi, Erste Group Bank a anunţat că a ajuns la un acord preliminar cu SIF Oltenia, acţionar minoritar la Banca Comercială Română (BCR), pentru achiziţionarea întregii sale participaţii de 6,29%, respectiv de 1.023.534.303 acţiuni la BCR.

Sub rezerva finalizării cu succes de către Erste Group şi SIF Oltenia a procedurilor de aprobare corporativă şi de reglementare (Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor în cazul SIF Oltenia; Consiliul de Supraveghere şi Banca Centrală Europeană în cazul Erste Group), achiziţia se va derula printr-o tranzacţie unică de vânzare-cumpărare.  

În urma finalizării tranzacţiei, participaţia Erste Group la BCR va creşte la 99,88% din capital.

”Această tranzacţie a fost aşteptată de ambele părţi de ceva timp. La Erste Group, strategia noastră a fost întotdeauna de a deţine cel mai mare pachet de acţiuni posibil la subsidiare şi suntem bucuroşi că participaţia noastră la BCR va creşte la 99,88% din capital. În acelaşi timp, SIF Oltenia a fost interesată să valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul său. ", a adăugat şeful  Erste Group.

Potrivit informaţiilor furnizate de Erste, în octombrie 2006, grupul a achiziţionat o participaţie de 61,9% la BCR de la Autoritatea Română pentru Recuperarea Activelor (AVAS), BERD şi IFC, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an Erste a achiziţionat alte 7,2% din BCR printr-o ofertă către angajaţii BCR.

În 2011, Grupul a continuat procesul de achiziţie, cumpărând o cotă de 24% din BCR de la SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Muntenia, fiecare deţinând o participaţie de 6%.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.