Top Tranzacţii 2018

Dezgheţ pe piaţa tranzacţiilor cu bănci

30 mai 2018 Autor: Anelis Baciu

După ce în anii anteriori vânzările de credite neperformante (non performing loans  - NPL) au ţinut capul de afiş în piaţa tranzacţiilor bancare, 2017 şi începutul lui 2018 au adus în prim-plan tranzacţii de anvergură cu bănci întregi, confirmând astfel ceea ce atât bancherii, cât şi consultanţii au tot clamat că inevitabil se va întâmpla: consolidarea sistemului bancar românesc.

Aşa cum era de aşteptat primele tranzacţii cu bănci au implicat institu­ţiile lo­ca­le de credit ai căror ac­ţio­nari sunt în difi­cultate pe piaţa de ori­gine, res­pec­tiv sucursale­le băn­cilor greceşti. Toate băncile greceşti aflate la vânzare pe piaţa românescă - Bancpost, Banca Românească şi Piraeus- au ajuns în a doua parte a anului trecut la o înţelegere de vânzare. 

Bancpost, cea mai mare bancă gre­ceas­că din piaţa locală cu o cotă în funcţie de active de aproape 3%, a semnat în no­iem­brie 2017 un acord de preluare cu Banca Tran­silvania, a doua cea mai mare bancă din România.

Tranzacţia a primit toate aprobările necesare la mijlocul lunii martie 2018, iar Banca Transilvania are undă verde pentru demararea procesului de integrare. Acesta este estimat să se finalizeze în primul trimestru din 2019, ceea ce înseamnă că efectele achiziţiei asupra bilanţului BT se vor vedea abia anul viitor. Integrarea Bancpost sporeşte sanşele Băncii Transilva­nia de a ajunge în vârful clasamentului bancar. Banca Transilvania avea la finalul anului trecut o cotă de piaţă de 13,9%, iar, teoretic, pentru a ajunge pe primul loc, în faţa BCR, băncii de la Cluj îi trebuie circa două puncte procentuale în plus, deci mai puţin decât cota de piaţă a Bancpost.

În timp ce Bancpost a ajuns la o bancă românească, sucursala locală a Piraeus cu o cotă de piaţă de 1,67% la final de 2016, a ajuns după lungi negocieri în portofoliul fondului american de investiţii J.C. Flowers.

Tranzacţia trebuie să primească avizul BNR şi al fondului de stabilitate financiară din Grecia. Americanii au fost la un pas de achiziţia Piraeus şi în 2016, însă tranzacţia a eşuat atunci din cauza unor neînţelegeri legate de preţ. La momentul respectiv J.C. Flowers intenţiona să preia atât Piraeus, cât şi Banca Comercială Carpatica şi să formeze un grup bancar cu o vizibilitate mai mare pe piaţa locală, ce putea să intre chiar în top 10.

Pentru o eventuală achiziţie a Piraeus a fost interesat şi grupul ungar OTP care în final a semnat un acord de preluare cu National Bank of Greece (NGB) pentru pre­luarea Băncii Româneşti. Ungurii s-au lo­vit însă de refuzul BNR de a aproba aceas­tă tranzacţie, iar grecii de la NBG sunt nevoiţi să caute din nou un cumpărător pen­tru Banca Româneas­că. Potrivit surselor din piaţă, achiziţia Băncii Româ­neşti a stârnit inte­resul şi fondu­rilor J.C. Flowers şi Axxess Capital, dar şi al Băncii Transilvania.

Anul 2017 a pus capăt şi operaţiunilor cipri­oţilor de la Marfin pe piaţa româneas­că, după mai multe tentative eşuate de vânzare. Marfin România a fost cumpărată de Vardino­giannis, una dintre cele mai cunos­cu­te familii de armatori din Grecia, prin inter­mediul vehiculului Barniveld Enterprises Ltd.

Pe lângă tranzacţiile în care au fost implicate băncile greceşti, anul 2017 a adus finalizarea fuziunii dintre Patria Bank şi Banca Comercială Carpatica, dar şi prelua­rea Veneto Banca de către Intesa Sanpaolo, ca urmare a unei tranzacţii la nivel global. Vânzările din sectorul bancar au continuat şi în 2018, în primele zile ale noului an fiind anunţată tranzacţia prin care grupul brita­nic de investiţii Argo a preluat sucursala locală a israelienilor de la Leumi.

Consultanţii estimează că tendinţa de re­strân­gere a sistemului bancar se va men­ţine şi în 2018, în condiţiile în care multe dintre băn­cile locale nu au forţa nece­sară pentru a rezista, având o cotă de piaţă după active de sub 1%.

 

Bilanţuri mai curate, vânzări mai mici de NPL-uri

Băncile locale au scăpat de problema pre­santă a creditelor neperformante, situa­ţie re­flec­tată şi de evoluţia volumelor de NPL-uri vân­dute anual. În 2017 s-au finalizat tran­zacţii cu NPL-uri în valoare de sub un miliard de euro pe piaţa locală, potri­vit datelor firmei de consultanţă Deloitte. Spre comparaţie, în 2016 băncile locale au vân­dut credite „rele“ în valoare de 1,4 mld. euro, în timp ce în 2015 tranzactiile cu cre­dite neperformante au cu­mu­lat 2,5 mld. euro.

Radu Dumitrescu, partener servicii de suport în tranzactii în cadrul departamen­tului de consultantă financiară al Deloitte Româ­nia, spune că în acest an am putea asista la vân­zări de NPL-uri cu o valoare nominală mai mare decât anul trecut, res­pec­tiv de 1-1,5 mld. euro. Evoluţia pie­ţei de­pin­de însă foarte mult de clarifi­ca­rea situaţiei din sectorul fiscal. Schimbările legate de fiscalitate şi implemen­ta­rea GDPR sunt principalii factori care vor in­fluenţa piaţa de NPL din România în 2018, potrivit Deloitte.

„În prima parte a anului vom vedea, cel mai probabil, un nivel scăzut al tranzacţi­ilor, întrucât majoritatea vânzătorilor ar putea să pu­nă în aşteptare tranzacţiile până ce se va clarifica situaţia legislativă. Mă aştept totuşi ca, în a doua parte a anului vânzările de portofolii de NPL să se reia. Un alt aspect demn de luat în calcul pentru anii ce vin în România ţine de dezvoltarea pieţei secun­da­re de vânzare a NPL-urilor şi de tranzacţiile cu „expuneri semnificative“, a spus Dumitrescu.

Rata creditelor neperfor­mante din sistemul bancar local ajungea la finalul lunii februarie a acestui an la 6,24%, în scădere de la 9,58% în aceeaşi perioadă din 2017, potrivit datelor BNR. Rata NPL a coborât la cel mai scăzut nivel de după anul 2009. Maximul atins de rata NPL, de peste 20%, a fost înregistrat în 2014. 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.