Celebra familie de armatori Vardinogiannis din Grecia preia în totalitate Marfin Bank România prin intermediul vehiculului Barniveld

5 mar 2018 Autor: Cristian Hostiuc

Sucursala de la Bucureşti a ciprioţilor de la Marfin Bank a fost preluată de familia  Var­di­nogiannis, una dintre cele mai cunos­cu­te familii de armatori din Grecia, prin inter­me­­diul vehiculului Barniveld Enterprises Ltd, po­­trivit surselor din piaţă.

În tranzacţie a fost ve­­hi­culat si numele fondului de investiţii lon­­donez Duet Private Equity care ulterior a ieşit.

Tranzacţia a fost semnată anul trecut. Familia Vardinogiannis a preluat Marfin de la Fondul de Rezoluţie din Cipru în proprietatea căruia banca ajunsese ca urmare a crizei greceşti care s-a propagat şi în sistemul bancar din Cipru.

Marfin a fost o bună perioadă de timp în căutarea unui investitor, iar de-a lungul timpului a mai fost în negocieri şi cu Bank of Beirut. Discuţiile dintre Fondul de Rezoluţie din Cipru şi banca libaneză au durat mai bine de un an, dar în final au eşuat, banca din România fiind nevoită din nou să găsească un potenţial cumpărător.

Marfin Bank România a revenit în 2016 pe profit, rezultatul financiar cumulând 39,7 milioane de lei (8,8 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Marfin nu mai înregistrase profit în România din 2012, iar pierderile agregate din perioada 2013-2015 au însumat 300 de milioane de lei, echivalentul a peste 66 mil. euro. Cel mai prost an pentru Marfin în România a fost 2014, când banca a raportat o pierdere de 216 mil. lei.

La finalul anului 2016 Marfin avea active de 2 miliarde de lei şi se situa pe locul 22 în clasamentul din sistemul bancar cu o cotă de piaţă de 0,52%, în scădere de la 0,6% la finalul lui 2015. Capitalul social al băncii însuma 317 milioane de lei în decembrie 2016, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Fondul de Rezoluţie din Cipru a trebuit să vândă sucursale Marfin din străinătate ca parte a programului de salvare a băncilor cipriote lovite de criza grecească.

În România, ca urmare a crizei greceşti de­pozitele Bank of Cyprus, o altă bancă cipri­otă importantă, au fost preluate de Marfin.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.