ZF Live. Silviu Stratulat, avocat, Stratulat Albulescu: Avocaţii invocă imprevizibilitatea în disputele dintre dezvoltatori şi chiriaşi. „Chiriaşii au aparenţa unei temeinicii a unei cereri de reducere întemeiată pe impreviziune în contextul în care traficul în galeriile comerciale scade, puterea de cumpărare scade, cererea scade“

25 mai 2020 Autor: Ramona Cornea

Silviu Stratulat, avocat în cadrul casei de avocatură Stratulat Albulescu, afirmă că chiriaşii centrelor comerciale au dreptul să ceară reducerea chiriilor pe fondul imprevizibilităţii situa­ţiei create de pandemia de COVID-19.

„Există un articol din Codul civil care reglementează impre­viziunea şi este un concept care este aplicabil în măsura în care el nu este exclus din contractele cu mallurilor. Unii dezvoltatori şi unii proprietari de galerii comerciale au cerut excluderea expresă a acestui concept care a fost aplicabil şi care a fost confirmat ca fiind aplicabil de ICCJ în contextul crizei financiare din 2009 – 2010, inclusiv în disputele bancare. Astăzi considerăm că chiriaşii au aparenţa unei temeinicii a unei cereri de reducere întemeiată pe impreviziune în contextul în care traficul în galeriile comerciale scade, puterea de cumpărare scade generic, cererea scade, condiţii pe care niciuna dintre părţi nu putea să le aibă în vedere“, a spus Silviu Stratulat în cadrul emisiunii  ZF Live.

Contextul unei pandemii nu putea fi avut în vedere la momentul încheierii contractului, oricând s-ar fi încheiat contractul. Chiriaşii ar avea dreptul să ceară o echilibrare a contractului din perspectiva acestei situaţii, adaugă avocatul.

Casa de avocatură Stratulat Albulescu a câştigat definitiv la Tribunalul Cluj o amânare în contextul unei reduceri, a unei solicitări de reducere a chiriei făcută de retailerul de echipamente sportive Hervis.

„Nu am cerut amânarea plăţii, ci amânarea de la plata chiriei datorată pe această perioadă până la soluţionarea cererii de reducere pentru că în această perioadă instanţele de judecată nu funcţionează şi nu ar fi putut să judece o cerere de reducere a chiriei. Acesta a fost marele nostru câştig. (...) Nu înseamnă că instanţa s-a pronunţat punctual pe dreptul nostru de a cere reducerea, dar înseamnă că l-a cântărit, a apreciat cu privire la el şi că a făcut o presupunere legitimă că acest drept al nostru de a beneficia de o reducere a chiriei şi a celorlalte cheltuieli are o aparenţă de temeinicie la această dată“, explicat Silviu Stratulat.

Ele afirmă că au fost nenumărate situaţii în care proprietarii mall-uri au executat garanţiile pentru neplata chiriei, în condiţiile în care mall-ul a fost închis în această perioadă.

„Guvernul a adoptat o serie de măsuri extrem de limitate faţă de cele adoptate de alte state ale Uniunii Europene şi a venit foarte puţin în ajutorul retailerilor care şiâau văzut activitatea suspendată. Categoria de retaileri care a beneficiat de acea amânare condiţionată la plata chiriei erau din categoria IMM-urilor. Mulţi chiriaşi nu au fost interesaţi de obţinerea acestor amânări, nu au obţinut certificatele, iar mulţi dintre ei nu erau IMM-uri, iar mall-urile au presat, au spus că nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de ordonanţă pentru a beneficia de amânarea la plata chiriei şi atunci vrem să plătiţi. Dacă nu plătiţi, vă executăm garanţiile aduse în contract“, a concluzionat avocatul.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.05.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.