ZF Live. Călin Rangu, Institutul de Studii Financiare: Directiva IDD privind distribuţia în asigurări curăţă piaţa. Din 46.000 de persoane cu drept de distribuţie a asigurărilor, au rămas doar 35.000 de persoane autorizate care respectă cerinţele directivei europene

14 ian 2020 Autor: Miruna Diaconu

Până pe 15 ianuarie, brokerii şi agenţii de asigurări ar fi trebuit să urmeze o serie de cursuri cerute de noua legislaţie europeană privind distribuţia în asigurări (directiva IDD).

Directiva europeană privind  distribuţia în asigurări (IDD) obligă toţi brokerii, agenţii şi asistenţii în brokeraj să facă anual 15 ore de cursuri pentru formare profesională, astfel că în acest moment din cele 46.000 de persoane care aveau drept de distribuţie asigurări, până pe 15 ianuarie vor rămâne circa 35.000 de persoane autorizate care respectă cerinţele directivei europene.

„Cerinţele IDD-ului au determinat ca toată lumea care vinde asigurări să facă o formare profesională obligatorie. Am făcut curat în piaţă în 2 etape, când ne-am apucat noi de acest su­biect erau 80.000 de persoane trecute şi rapor­tate la autorităţile europene pentru distribuţie. A fost o primă curăţenie şi am ajuns la cei 46.000, iar acum probabil or să rămână în jur de 35.000 de persoane autorizate care respectă ce­rinţele directivei europene“, spune Călin Rangu, preşedintele Institutului de Studii Financiare, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Distribuţia de asigurări include asigurători şi intermediari - brokerii, principali sau secundari. „Intermediarii principali au rămas cam 300 de companii în acest moment - brokeri care au capitalul cerut de legislaţie şi sunt înregistraţi şi controlaţi direct de noi, ei mai lucrează şi cu asistenţi în brokeraj, iar majoritatea pieţei sunt aceşti asistenţi în brokeraj; din cei 36.000, probabil câteva mii, 3.000-4.000,  sunt în firmele de asigurări.“

Călin Rangu a arătat că în cadrul Institutului de Studii Financiare a fost implementată o platformă IT, atât pentru registre, pentru a putea ţine evidenţa tuturor acestor brokeri care vând asigurări, o platformă conectată cu cea a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„ASF autorizează brokerii, dar ei autorizează pe baza informaţiilor pe care le transmitem noi, inclusiv pe partea de documentaţie. Am eliminat cu totul hărtiile, autentificarea se face online, examinarea se face online. Am pus această platformă la dispoziţie, iar formatorii care sunt autorizaţi de ASF - sunt vreo 20 de companii care fac cursurile - au făcut cursurile, iar noi facem doar examinarea.“

Angajaţii companiilor de asigurări sunt nevoiţi să urmeze 15 ore de cursuri anual pentru formare profesională şi 50 de ore pentru cursurile iniţiale, în urma cărora vor da nişte teste. Aceste teste vor fi date doar de către angajaţii care lucrează într-o companie de asigurări în departamentul de vânzări.

Până la apariţia directivei IDD privind distribuţia în asigurări, un broker era un vânzător de asigurări, iar prin această directivă el ar trebui să treacă de la vânzător la statutul de manager de risc prin care i-ar face o analiză de nevoi şi de riscuri ale clientului.

Dacă până acum se vindea ce reprezenta interes pentru broker sau pentru companie, odată cu IDD-ul, care are un articol în acest sens, persoana care vinde asigurări este nevoit să acţioneze onest, corect şi doar în interesul clientului, după cum spune Călin Rangu.

„Acest vânzător trebuie să treacă de la statutul de a vinde la  statutul de manager de risc pentru client, trebuie să facă o analiză de nevoi, să vadă exact daca un client are anumite riscuri. Până la implementarea IDD-ului, se vindea ce era de interes pentru vânzător sau pentru companie, acum sunt nişte reguli noi pe care le monitorizăm în cadrul ASF“.

Directiva privind Distribuţia în Asigurări - IDD, directivă a Parlamentului European şi a Consiliului European din 20 ianuarie 2016, a intrat în vigoare în data de 22 februarie 2016, iar statele membre ale Uniunii Europene au avut la dispoziţie o perioadă de 24 de luni pentru transpunerea acestei directive în legislaţiile naţionale. În România, legea privind IDD-ul a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2018.

Piaţa asigurărilor din România este o piaţă a RCA-ului, reprezentând 60% din piaţa totală, spune Călin Rangu, iar un broker pentru o asigurare medie de RCA de circa 700 de lei, câştigă un comision de 15%, doar pentru o singură asigurare.

Insitutului de Studii Financiare (ISF), înfiinţat în 2015, se ocupă cu de formarea de profesionişti pentru cele trei pieţe supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (asigurări, pensii, piaţa de capital).

 

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.