Video ZF Esenţial în business. Medeea Popescu, KPMG: Cine obţine venituri din vânzarea de criptomonede în 2019 trebuie să plătească Fiscului impozitul de 10%

12 iun 2019 Autor: Adelina Mihai

Persoanele care obţin venituri din vânzarea de criptovalută în 2019 trebuie să plătească impozit pe venit în cuantum de 10% din valoarea obţinută dacă suma obţinută depăşeşte valoarea de 600 de lei pe an.

„Veniturile din transferul de monedă virtuală sunt acum încadrate în categoria veniturilor din alte surse, fiind impozabile cu 10%. Cota de 10% se aplică la  câştigul obţinut, calculat ca diferenţă pozitivă dintre preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile aferente tranzacţiei. Câştigul sub 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câştigurilor să nu depăşească 600 lei pe an“, a spus Medeea Popescu, tax manager în cadrul departamentului de taxe, persoane fizice din cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG, în cadrul emisiunii online ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

Ea a mai spus că, pe lângă impozitul de 10%, persoanele care obţin astfel de venituri trebuie să ia în calcul şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, care se datorează în cazul în care persoana fizică realizează venituri altele decât cele salariale (inclusiv venituri din alte surse), din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară.

„Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (de 10%) se calculează asupra sumei reprezentând echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară. Pentru anul 2019 salariul minim brut pe ţară este de 2.080 lei deci contribuţia de asigurări sociale de sănătate va fi în sumă de 2.496 lei“, a mai spus Meddea Popescu.

Noile prevederi se aplică începând cu veniturile realizate în anul 2019, iar obligaţia calcului impozitului şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate precum şi a declarării veniturilor revine persoanei fizice, prin intermediul declaraţiei unice.

„Termenul de depunere al declaraţiei unice este 25 martie, adică 25 martie 2020 pentru veniturile obţinute în cursul anului 2019“, a mai spus Medeea Popescu.

 

 

Ce subiecte au mai fost dezbătute în ultima săptămână la ZF Esenţial în business

ZF Esenţial în business este cel mai nou proiect video al ZF realizat în parteneriat cu firma de audit şi consultanţă KPMG. Pe parcursul acestei emisiuni se vor dezbate noutăţile şi tendinţele în materie de fiscalitate şi impactul acestora în economie sau piaţa muncii, dar şi care sunt dilemele cu care se confruntă antreprenorii din România. Ce subiecte au fost abordate în ultima săptămână:

Mădălina Racoviţan: Piaţa muncii va avea nevoie de 500.000 de candidaţi în următorii cinci ani. Ne îngrijorează că deficitul de personal nu este doar cantitativ, ci şi calitativ

Mădălina Racoviţan: Angajaţii nu mai vor discuţii anuale cu managerii, ei solicită feedback continuu şi flexibilitate

Ioana Zenaida Popp: Opinia unui auditor poate determina obţinerea unui preţ mai bun pentru acţionar

Cristina Ionescu: Roboţii pot dubla sau tripla capacitatea de lucru a echipei, sunt ieftini şi lucrează 24/7

Dragoş Doroş: Pentru reducerea evaziunii fiscale uriaşe din România, protocoalele de colaborare între ANAF, poliţie, procuratură şi alte instituţii ar trebui transformate în legi

Dragoş Doroş: Companiile din România trebuie să fie în gardă, luând în calcul faptul că cheltuielile bugetare au crescut foarte mult

Cristina Spirescu: Cum se măsoară sănătatea financiară a unei companii în cazul unei achiziţii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.