Video ZF Esenţial în business. Alin Negrescu, KPMG: Sper ca până la finalul lui 2020 să avem un sistem IT prin care autorităţile şi firmele să facă schimb de informaţii

27 nov 2019 Ziarul Financiar

♦ România pierde anual câte 10-11 mld. euro din sumele neîncasate din TVA, iar aceste pierderi ar putea fi diminuate semnificativ prin introducerea unui sistem informatic de schimb de date între companii şi autorităţile fiscale, a spus Alin Negrescu, Tax Partner în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

În unele state s-a introdus aşa-numitul „SAF-T“ (acronimul de la Standard Audit File for Tax), un fişier standard de audit pentru taxe prin care companiile şi autorităţile fiscale fac schimb de informaţii în mediul digital, iar acest sistem ar putea fi implementat şi în România.

„Din informaţiile publice apărute, costul alocat pentru SAF-T ar fi undeva la aproximativ 18 milioane de euro, dintre care aproximativ 15 milioane vor fi fonduri de la Uniunea Europeană, fonduri nerambursabile şi aproximativ 3 milioane de euro vor fi suportaţi de către ANAF din fonduri proprii. Realist vorbind, sunt foarte multe lucruri de pus la punct şi sistemul informatic este unul dintre principalele aspecte, dar eu sper ca în curând să începem aceste discuţii şi dacă undeva la finele anului următor, în 2020 spre sfârşitul anului, vom avea un prim pilot al acestui sistem, implementat pentru o anumită cateogrie de contribuabili, pentru marii contribuabili, ar fi excelent“, a spus Alin Negrescu în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

„Atunci când vorbim de digitalizare trebuie spus că există o tendinţă din ce în ce mai accelerată, nu numai la nivelul statelor membre ale UE, cât şi la nivel global, a auto­rităţilor fiscale de a merge în direcţia digi­ta­li­zării, ca o soluţie pentru îmbunătăţirea mo­du­lui de administrare a procedurilor admi­nistrativ fiscale. Bineînţeles, SAF-T-ul, fişierul standard de audit pentru taxe, este unul dintre pilonii principali ai programului de digita­lizare.“ Implementarea SAF-T ar reprezenta un punct culminant în procesul de digitalizare a relaţiei dintre contribuabil şi autoritatea fiscală. El aduce foarte multă transparenţă, foarte multă certitudine în ceea ce priveşte relaţia contribuabil autoritate fiscală.

„Să nu uităm problemele pe care le avem la colectarea taxelor. Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gap-ul de TVA (diferenţa dintre suma de TVA pe care statul s-ar aştepta să o încaseze şi suma de TVA efectiv colectată la bugetul statului – n.red.), de aproximativ 37%, conform ultimelor date publicate de Comisia Euro­peană, iar SAF-T-ul este o soluţie pentru re­zol­varea acestei probleme.“ Practic, din aşa-nu­mitul „gap“ de TVA, România pierde aproximativ 10-11 miliarde de euro anual în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată şi de aceea este nevoie de acţiuni concrete în direcţia îmbunătăţirii gradului de colectare.

„SAF-T este o soluţie care a fost deja testată, implementată cu succes în foarte multe state europene, în prezent cred că aproximativ 10-11 state europene au implement deja SAF-T cu foarte mare succes. Pot să vă dau doar exemplul Poloniei care a implementat în 2016 un program pilot şi începând cu 2018 a implementat acest sistem pentru toţi contri­bua­bilii, toate categoriile de contribuabili, iar în ceea ce priveşte îmbunătăţirea gradului de colectare, dacă în 2015 Polonia înregistra un gap în ceea ce priveşte colectarea TVA de aproximativ 24%, în 2018, deci la 2 ani de la implementarea SAF-T, avea aproximativ 12%, deci, la jumătate. Bineînţeles, toate aceste lucruri trebuie pregătite din timp, pentru că ele sunt chestiuni cu impact foarte mare, atât la nivelul administraţiei fiscale, cât şi la nivelul contribuabililor.“ Alin Negrescu a mai spus că, la nivelul Uniunii Europene, ultimele date ale Comisiei Europene arată că sunt aproximativ 155 de miliarde de euro TVA care se pierd din colectare, o sumă foarte mare, şi în mod evident există o îngrijorare foarte mare la nivelul statelor membre.  De aceea, vor fi luate măsuri, inclusiv mo­dificarea legislaţiei comunitare în ceea ce priveşte tratamentul TVA al tranzacţiilor intracomunitare.

„Sunt mai multe cauze ale acestor neîncasări de TVA, una dintre principalele cauze este reprezentată de fraudă de tip carusel, fraudă legată de tranzacţiile intra­co­munitare, tranzacţii intracomunitare care în prezent sunt scutite de TVA şi bineînţeles se profită foarte tare de această scutire, lucru care duce la neplata TVA. După aceea, avem bineînţeles probleme în ceea ce priveşte eficienţa şi eficacitatea sistemelor naţionale fiscale de gestionare şi de colectare a taxelor, mai sunt situaţiile de insolvenţă şi faliment care ar putea fi gestionate într-un mod mult mai eficient şi eficace, deci sunt foarte multe cauze cu privire la această sumă dar digi­talizarea şi simplificarea foarte mult a relaţiei dintre contribuabil şi autoritatea fiscală ne dau premisele unei îmbunătăţiri a gradului de colectare şi asta se poate vedea la toate statele membre care au implementat acest sistem“.

El a menţionat că toate statele membre care au implementat acest sistem au avut îmbunătăţiri în ceea ce priveşte gradul de colectare în special pe partea de taxă pe valoare adăugată.

„Eu sper că dacă vom reuşi să ne ţinem de treabă şi până la finalul anului următor - aşa cum am văzut că există voinţă din partea autorităţilor în acest sens pentru implementarea SAF-T -  cred că după o anumită perioadă ( 2 sau 3 ani) vom vedea exact care sunt rezultatele. Această măsură, coroborată desigur şi cu altele - casele de marcat electronice, identificarea zonelor cu un grad mare de neconformare, de evaziune, de fraudă – eu cred că ar trebui că în următorii 3 - 4 ani să vedem o reducere a acestui prag de la 37% al gap-ului de TVA spre 30% sau chiar sub 30% pentru că altfel devine foarte îngrijorător, sunt bani foarte mulţi care se pierd.“

 

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.