Categoria de contribuabili care nu va mai fi obligată să declare anual impozitul pe profit

21 aug 2019 Autor: Alexandru Nanu

Conform celui mai recent proiect de ordonanţă iniţiat de MFF (Ministerul Finanţelor Publice), unităţile de cult nu vor mai fi obligate să depună anual declaraţia de impozit pe profit (formularul 101).

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pus recent în dezbatere publică de către MFP, prevede o serie de noi modificări, printre care şi că bisericile nu vor mai fi obligate la depunerea declaraţiei 101 privind impozitul pe profit.

Unitate locală de cult este definită ca o “unitate cu personalitate juridică, parte componentă a structurii organizatorice locale a unui cult religios, potrivit legii şi statutelor/codurilor canonice proprii, care obţine venituri, în conformitate cu legea de organizare şi funcţionare, şi conduce contabilitate în partidă simplă, în conformitate cu reglementările contabile aplicabile”, scrie în documentul oficial.

Această măsură este gândită pentru ca bisericile să scape de cheltuielile survenite ca urmare a obligativităţii depunerii declaraţiei 101.

Această măsură se aplică “în măsura în care veniturile obţinute  sunt utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţii de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată”, scrie în proiectul de ordonanţă.

“Cu toate măsurile fiscale speciale reglementate până în prezent, anumite părţi componente locale ale unui cult religios, ca şi contribuabili plătitori de impozit pe profit, consideră venituri neimpozabile la calculul rezultatului fiscal, veniturile obţinute din activităţile proprii, desfăşurate potrivit legii, nedatorând impozit pe profit dar îndeplinind obligaţii fiscal-procedurale complexe bazate pe date financiar-contabile furnizate, în special, de contabilitatea în partidă dublă reglementată potrivit reglementărilor legale în vigoare pentru persoanele juridice care se constituie/înfiintează cu scop patrimonial”.

”Astfel, aceste entităţi se confruntă cu costuri administrative şi de conformare împovărătoare care erodează substanţa veniturilor destinate exclusiv activităţilor/acţiunilor legate de cult sau nonprofit şi care obstrucţionează, astfel, efectuarea respectivelor activităţi care deservesc comunităţile de credincioşi. În scopul susţinerii unităţilor locale de cult se propune încadrarea acestora în categoria persoanelor juridice române care nu intră sub incidenţa prevederilor titlului II ”Impozitul pe profit” din Codul fiscal, măsură care are ca efect principal nedepunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit de către aceste entităţi. ”, scrie în nota de fundamentare a proiectului MFP.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de ordonanţă trebuie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.