Producătorul de aluminiu Alro Slatina, cu fraţii Pavăl de la Dedeman în acţionariat, încheie S1/2019 cu afaceri de 1,5 mld. lei şi un profit de 80 mil. lei. La nivel individual, Alro SA este pe pierdere

12 aug 2019 Autor: Liviu Popescu

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (simbol bursier ALR), care îi are în acţionariat pe fraţii Pavăl, antreprenorii din spatele celei mai mari afaceri antreprenoriale româneşti – Dedeman, a raportat afaceri la nivel consolidat de 1,5 miliarde de lei în primul semestru din 2019, în scădere cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate luni seară la bursă.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (simbol bursier ALR), care îi are în acţionariat pe fraţii Pavăl, antreprenorii din spatele celei mai mari afaceri antreprenoriale româneşti – Dedeman, a raportat afaceri la nivel consolidat de 1,5 miliarde de lei în primul semestru din 2019, în scădere cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate luni seară la bursă.

Pe de altă parte, rezultatul net a scăzut cu 48% la 79,8 milioane de lei, ca urmare a costurilor mai mari pentru materiile prime şi utilităţi.  Alro este principalul consumator de energie electrică din România şi prin urmare este semnificativ expus la volatilitatea preţului energiei.

“Rezultatul net al grupului pentru prima jumătate a anului 2019 a fost un profit net de 79.708 mii lei, un nivel mai scăzut comparativ cu S1 2018, când acesta a fost de 154.151 mii lei, din cauza condiţiilor nefavorabile din primele şase luni ale anului 2019, LME înregistrand niveluri mult mai scăzute, în timp ce preţurile la electricitate au continuat să înregistreze valori extrem de mari”, se arată în raportul semestrial al Alro Slatina, emitent cu 1,7 miliarde de lei capitalizare.

Preţul aluminiului la bursa de la Londra (London Metal Exchange – LME) şi-a continuat declinul de la finalul anului 2018, reflectat într-un preţ mediu de 1.826 de dolari pe tonă pentru primul semestru din 2019, faţă de preţul mediu de 2.209 dolari pe tone înregistrat în aceeaşi perioadeă a anului trecut, respectiv o scădere de 17,3%. În primul semestru din 2019, valoarea cea mai ridicată raportate la LME a fost de 1.923 de dolari pe tonă în luna martie, în timp ce în S1/2018 maximul a fost de 2.603 dolari pe tonă în luna aprilie.

“O uşoară scădere a fost confirmată şi de nivelul cifrei de vânzari care a fost mai mai mică cu 4%, în special pe fondul unei cereri mai slabe în al doilea trimetru al anului 2019, evoluţiei descendente a LME în S1 2019, preţurilor mai scăzute la alumină şi din cauza cantităţilor mai mici produse”, se arată în raportul semestrial.

Alro Slatina a raportat la nivel de grup în T1/2019 o pierdere de 9,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în T2/2019, rezultatul net la nivel de grup a fost de circa 88 milioane de lei. Pe de altă parte, Alro SA, societate listată la bursă, a raportat o pierdere de 1,48 milioane de lei în S1/2019, spre deosebire de un profit net de 161 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2018, ca rezultat al unor condiţii adverse de piaţă. Alro spune că printre aceste condiţii au fost preţurile de vânzare mai mici şi costuri cu materiile prime mai mari, în special în ceea ce priveşte preţurile la electricitate, care continuă să înregistreze niveluri semnificativ mai mari şi continuă să reflectă o volatilitate foarte mare, râmânâd astfel o povară pentru Alro, care este consumatorul principal de energie din Romania.

“Ca un efect imediat al factorilor menţionati mai sus, rezultatele noastre în S1 2019 au arătat o tendinţa descendentă şi am raportat o diminuare a profiturilor grupului. Cu toate acestea, marja EBITDA a fost de 16% cu un nivel de 235 milioane lei în S1 2019 şi marja profitului brut la nivel de grup a fost de 11%, respectiv 164 milioane lei”.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.