Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Dragoş Cabat, analist economic: Marea noastră problemă este lichiditatea şi expunerea prea mică la investitorii instituţionali străini importanţi. Intrăm într-o nouă logică economică, una în care consumul va fi ceva mai redus şi în care performanţele companiilor vor fi mai modeste decât în 2019

2 iun 2020 Autor: Tibi Oprea

Analistul economic Dragoş Cabat consideră că acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti sunt încă subevaluate şi că o mare problemă este lichiditatea scăzută şi lipsa investito­rilor instituţionali străini importanţi, dar că acest lucru s-ar putea schimba spre finalul anului.

„Eu cred că acţiunile de la Bucureşti sunt încă subevaluate şi cred că există un potenţial important pentru piaţa din România. Marea noastră problemă este lichiditatea redusă şi, prin urmare, expunerea prea mică la investitorii instituţionali străini importanţi. Poate vom reuşi să ieşim din acest cerc vicios odată cu apariţia României pe harta marilor investitori străini, odată cu statutul pe care îl avem de piaţă emergentă care se va vedea spre sfârşitul acestui an“, spune el.

De asemenea, Dragoş Cabat afirmă că investitorii români sunt atenţi în continuare la ratingul pe care agenţia S&P îl va acorda României la finele acestei săptămâni, urmând a lua poziţii în funcţie de această decizie.

„Este posibil ca investitorii români, care depind mult de ce fac şi cei străini pe piaţă, să devină un pic nervoşi în perioada următoare. Dacă consensul este că Standard&Poors ne va diminua ratingul, la junk în cazul acesta, o parte dintre fondurile de investiţii străine nu vor mai putea să ia poziţii în companiile mari din România, acolo unde aveau poziţii, şi atunci va trebui să se replieze, ceea ce ar putea determina o scădere a acţiunilor importante listate pe Bursa de la Bucureşti. De altfel, putem avea şi o surpriză, ca după negocierile pe care le-au tot încercat reprezentanţii Guvernului României cu Standard&Poors, având în vedere şi situaţia mondială care este foarte volatilă, agenţia de rating să ia o decizie uşor neaşteptată, care ni s-ar părea logică pe de altă parte, să ne păsuiască pentru încă şase luni sau un an şi să nu diminueze ratingul de ţară al României. Practic această dilemă o vor avea investitorii în săptămâna care urmează şi vor lua astfel poziţii în consecinţă”, explică Cabat.

Pe de altă parte, analistul economic spune că pandemia a avut un impact mai puternic în al doilea trimestru faţă de primul în ceea ce priveşte rezultatele financiare ale companiilor listate şi că aprecierile de pe pieţe vor fi mai modeste comparativ cu anii anteriori.

“Primul trimestru a fost afectat în ultima jumătate din luna martie, pe când acum avem afectate puternic aprilie şi mai şi poate o uşoară revenire în iunie, dar din nou motoarele pornesc destul de lent. Criza economică se va mai vedea, rezultatele companiilor vor fi slabe în acest trimestru, probabil până la sfârşitul anului. Investitorii ar trebui să se uite la evoluţiile pentru următorii doi-trei ani atunci când calculează preţul acţiunii în acest moment. Contează doar ce ipoteză de calcul îşi iau investitorii în acest moment şi ce se va întâmpla în 2021, 2022, eventual şi 2023, dacă estimările sunt mai mici decât cele făcute pentru aceiaşi ani în urmă cu şase luni. Eu cred că intrăm într-o nouă logică economică, una în care consumul va fi ceva mai redus şi în care performanţele companiilor atât în ceea ce priveşte vânzările, cât şi profitabilitatea vor fi mai modeste decât în anul 2019. Normal ar fi să vedem o stagnare sau doar o uşoară creştere a pieţelor mondiale cu cel mult 3%-5%, până în 10%, să nu mai avem creşterea cu care ne obişnuise Wall Street şi chiar şi pieţele europene, de 20%”, explică Dragoş Cabat.

 

„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul  BVB

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.06.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.