Afaceri de la zero. David Alb a preluat brutăria familiei din Timişoara şi a dezvoltat brandul Senneville cu afaceri de 1,5 mil. euro şi 70 de angajaţi
14 iul 2019
♦ Senneville realizează în prezent produse de cofetărie, patiserie şi brutărie în Timişoara şi plănuieşte extinderea pe piaţa din Bucureşti ♦ Compania deţine patru unităţi proprii şi oferă servicii de catering pentru evenimente.Senneville, un business dulce din Timişoara aflat la a treia generaţie, pornit iniţial ca o brutărie, a ajuns în 2018 la o cifră de afaceri de 1,5 mil. euro din realizarea produselor de cofetărie, patiserie şi brutărie, dar şi din servicii de catering pentru evenimente private şi corporate.
„Afacerea de familie a fost pusă pe picioare de bunicii mei, iar eu am preluat frâiele în 2014, după ce am activat mai mulţi ani în domeniul vânzărilor. Am ales să fac această schimbare pornind de la nevoia pieţei pentru produsele premium, segment ce nu era suficient de dezvoltat pe piaţa din Timişoara“, spune David Alb, fondator al companiei Senneville. El a studiat Dreptul la Facultatea de drept din cadrul Universităţii „Tibiscus“ din Timişoara, potrivit datelor de pe profilul său de Linkedin.
El spune că şi-a dorit să ducă mai departe tradiţia familiei şi să dezvolte afacerea creată de bunicii săi în urmă cu 26 de ani. Când a preluat businessul, acesta avea şapte angajaţi, iar acum numărul de angajaţi ai companiei este de aproape 70.
În prezent, compania are patru unităţi proprii în Timişoara, unde vinde produse de cofetărie, patiserie şi brutărie, dezvoltate după reţete franţuzeşti, adaptate la cerinţele consumatorilor români.
Totodată, firma oferă servicii de catering pentru evenimente private şi corporate. Acestă divizie a businessului este cea mai profitabilă, motiv pentru care antreprenorul plănuieşte deschiderea unui sediu în Bucureşti până la sfârşitul anului 2019.
„Avem circa 400 de evenimente private - nunţi, botezuri - şi corporate într-un an în toată ţara. De aceea plănuim deschiderea unui birou la Bucureşti. Vrem să împărţim ţara în două pentru a fi eficienţi: din Timişoara să livrăm până în Ardeal, iar din Bucureşti să livrăm în sudul şi nordul ţării. Pregătim intrarea în Bucureşti în acest an a companiei Senneville Events, mai întâi“, mai spune David Alb. Printre clienţii corporate se numără multinaţionale din top zece din România din domenii precum auto sau IT. Preţul unui eveniment variază în funcţie de tipul de produse, cantitatea acestora şi designul. Astfel, costul unui meniu variază între 2 şi 10 euro/ persoană.
David Alb mai spune că îşi propune să extindă şi gama de produse actuală şi spaţiile pe care le deţin. „O locaţie am extins-o de la 70 de metri la 200 de metri. Prefer să creez locaţii etalon, stabile.“ De altfel, antreprenorul se gândeşte să deschidă un bistrou lângă una din unităţile din Timişoara, unde să introducă conceptul de fresh food, care a devenit un trend în România.
Însă, lipsa de personal calificat este cea mai mare provocare a companiei, pe care o simte încă din prima zi de când a preluat afacerea. „Totuşi, este o oportunitate că pot să fac business în România din toate punctele de vedere.“
În 2018, cifra de afaceri a companiei Senneville a fost de circa 1,5 milioane de euro, cu o marjă de profit de aproximativ 12%, potrivit timişoreanului, iar în 2019 aşteaptă o creştere de 10-15% a veniturilor.
„Vrem să creştem afacerea organic, să consolidăm locaţiile, să creştem divizia de evenimente, pentru că acolo rata de profit este mare, deşi activitatea este sezonieră, şi vrem să creăm o gamă premium accesibilă pentru Mega Image şi Carrefour, reţele în care am intrat anul trecut“, mai spune David Alb.
În prezent, producătorul Senneville dezvoltă şi o gamă de produse fără gluten şi fără zahăr, deoarece vrea să vină în întâmpinarea clienţilor care au adoptat un stil de viaţă sănătos sau au probleme medicale.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2019

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
- Afaceri de la zero. Alexandra Nicoleta Stere, fost HR manager, şi-a urmat pasiunea şi face business din cultura japoneză
- Afaceri de la zero. Alina Smarandache a început să confecţioneze figurine decorative din ipsos după 15 ani petrecuţi în domeniul financiar
- Afaceri de la zero. Arhitectul Ion Neculai a strâns un grup de antreprenori pentru a crea împreună proiectul educaţional Eematico. „Avem un business care are ceva de spus în ţară şi peste hotare“
- Afaceri de la zero. Florentina Văduva produce tenişi pentru copii într-o fabrică din Drăgăşani, sub brandul Diminutive Sneakers, şi a avut în 2018 vânzări de 50.000 euro
- Afaceri de la zero. Guy Mandler şi Ştefan Heghes au pornit cu importul de produse smart, dar un proiect pentru festivalurile Untold şi Neversea le duce businessul la 7 mil. lei în 2019