ZF Live. Marius Dorin Lulea, vicepreşedintele Colegiului Diriginţilor de Şantier: O creştere a sectorului de construcţii cu 10% poate să compenseze scăderi de 30-40% din alte sectoare. Trebuie să forţăm acolo unde se poate

7 apr 2020 Autor: Miruna Diaconu

Construcţiile pot contribui mult la revenirea economiei deoarece majoritatea materialelor folosite în acest sector sunt fabricate în România: beton, cărămidă, mortar, agregate şi glet.

Creşterea sectorului de con­struc­ţii cu cel puţin 10% ar putea compensa scăderile din sectoarele afectate de actuala criză cu circa 30-40%, pentru că această industrie repre­zintă în mod direct 40% din economie, iar în mod indirect poate însemna chiar şi 70% din economia naţională.

„O creştere a sectorului de con­struc­ţii cu 10% poate să compenzese tot ceea ce înseamnă deficit în alte sec­toare cu 30-40%. Îngheţăm totul acolo unde nu se poate lucra, dar acolo unde se poate face ceva trebuie să forţăm şi să susţinem economia“, Marius Dorin Lulea, vicepreşedintele Colegiului Diri­gin­ţilor de Şantier, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Construcţiile pot con­tribui mult la revenirea eco­nomiei deoarece ma­jo­ritatea ma­terialelor fo­lo­si­te în acest sector sunt fa­bricate în România. Majoritatea ma­te­rialelor de con­strucţii sunt produse în Ro­mânia, pen­tru că trans­portul pro­du­se­lor grele este foarte costisitor şi deloc rentabil. „Cam 80-90% din materialele de con­strucţii sunt produse în România. Beto­nul este produs în România inte­gral. Circa 99% din cărămida din Româ­nia se produce aici, sunt 4-5 fabrici care produc cărămidă. Mortarul, agre­gatele şi gle­tul se produc şi ele în România. Singu­rele care probabil nu se produc la noi sunt toaletele, gresia şi faianţa, care se produc într-o mică mă­su­ră în Româ­nia, dar acestea reprezintă 2-3% din con­struc­ţiile civile. În lucrările de infra­struc­tură, acolo se produc 99% în România, tot ce e pentru străzi se pro­duce la noi“, spune Marius Dorin Lulea.

Companiile din sectorul de con­strucţii au nevoie de investiţii astfel încât în această perioadă să poată spri­jini mai mult economia. Statul ar putea veni în sprijinul sectorului de construcţii prin a face plăţile către companiile care au executat lucrări pentru stat.

La momentul actual, pe şantiere se lucrează, sectorul construcţiilor nefiind unul afectat de această perioadă. „Şan­tie­rele nu sunt oprite“, spune Lulea, precizând că industria în care activează nu este afectată pentru că sunt obişnuiţi cu plăţile târzii făcute de către stat, momentan fiind doar facturi restante din lunile anterioare.

Sectorul de construcţii este unul din singurele sectoare care ar fi fost pregătite pen­tru o astfel de criză prin care trece Ro­mânia în cazul în care ar fi fost afectat în mod direct. În această zonă, compa­ni­ile, an de an, trec printr-o perioadă de pau­ză de două luni în medie, atunci când tem­peraturile de afară sunt sub zero gra­de. În aceste situaţii, dezvoltatorii se pre­gă­tesc din timp astfel încât să le poată asi­gura muncitorilor salariile chiar şi atunci când nu este de lucru.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.