Veniturile colectate de ANAF au crescut cu 12% în primele 4 luni şi sunt cu 1 mld. de lei peste ţinta propusă

6 mai 2018 Ziarul Financiar

♦ Din totalul celor 8 miliarde de lei colectate în plus în primele patru luni, mai bine de jumătate din sumă (4,2 mld. lei) vine din creşterea încasărilor de la bugetul de asigurări sociale. 

Inspectorii Fiscului au colectat în primele patru luni din an peste 76 mld. lei, în creştere cu 8 mld. lei (+12%) faţă de perioada similară din 2017. Încasările sunt cu 1,4% (adică 1 miliard de lei) peste ţinta propusă în programul Ministerului de Finanţe.

Veniturile colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au crescut cu 12% în pe­rioa­da ianuarie- aprilie 2018 faţă de pe­rioa­da similară din 2017, până la 76,5 mld. lei.

„Totalul veniturilor bugetare co­lec­tate de Agenţia Naţională de Ad­ministrare Fiscală în primele patru luni ale anului 2018 a însumat 76.561,9 mil. lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 11,8% - indice nominal, respectiv cu 8.086,6 mil.lei mai mult faţă de perioa­da similară a anului 2017 (68.475,3 mil. lei ) şi un grad de realizare de 101,4% a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale“, a declarat Ionuţ Mişa, preşe­dintele ANAF.

El a adăugat că aceste rezultate s-au obţinut prin intensificarea activită­ţilor de co­lec­tare şi adminis­trare fiscală şi a efec­telor aplicării modificărilor legislative, cât şi pe fondul general de creştere eco­no­mică coroborată cu creşterea con­sumului. 

„În acest context, se pot aminti: transferul contribuţiilor sociale către angajaţi a generat o creştere a sumelor încasate din contribuţii; creşterea volumului TVA colectat pe fondul creşterii consumului dar şi al aplicării metodei de plată defalcată pentru unele categorii de contribuabili; astfel, în anul 2018 s-au înregistrat încasări mai mari faţă de aceeaşi perioadã a anului 2017 atât la operaţiuni interne (+ 1.312,6 mil. lei), cât şi la cele din import (+246,8 mil. lei), dar şi creşterea  sumelor de TVA restituite care, în primele patru luni 2018, au fost mai mari cu 1.422,1 mil. lei  faţă de aceeaşi perioadã din 2017; creşterea volumului de accize colectate la produse energetice (+630,4 mil.lei ) şi la produse din tutun (Ă810 mil. lei) faţă de perioada similară din anul 2017”, a mai spus Mişa.

Într-adevăr, din totalul celor 8 miliarde de lei colectate în plus în primele patru luni faţă de perioada similară a anului anterior, mai bine de jumătate din sumă (4,2 mld. lei) vin din creşterea încasărilor de la bugetul de asigurări sociale de stat, adică din contribuţiile angajaţilor la pensii şi la sănătate.

De la începutul anului 2018 s-au aplicat o serie de măsuri fiscale cu impact semnificativ în economie, cele mai importante fiind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, creşterea salariului minim pe economie la 1.900 de lei brut pe lună (faţă de 1.450 de lei brut în 2017, respectiv un cost total de 1.783 de lei pentru angajator) şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Efectul scăderii impozitului pe venit s-a reflectat în veniturile colectate de Fisc în primele patru luni, având în vedere că nivelul încasărilor din impozitul pe venit a scăzut cu 1,7 mld. de lei faţă de situaţia din 2017, până la 8,1 mld. lei.

În schimb, au crescut încasările din accize cu 1,1 mld. de lei (până la 8,7 mld. lei), pe fondul continuării trendului de creştere a consumului de carburanţi de anul trecut. Deşi încasările din accize au fost în primele patru luni din an cu 16% peste nivelul din perioada similară a anului trecut, nivelul acestora a fost cu circa 3% sub ţinta propusă de Finanţe.

În ceea ce priveşte încasările din TVA, care aduc o cincime din totalul anual al veniturilor bugetare din România, datele la patru luni arată că acestea au crescut cu 1% faţă de perioada similară a anului trecut (până la 17,5 mld. lei), însă sunt cu 11% sub programul stabilit de Ministerul de Finanţe. Perioada din iarnă în care drumurile au fost blocate, proasta funcţionare a sistemului informatic al Fiscului, dar şi modul în care raportează şi îşi plătesc taxele jucătorii din industria tutunului au fost principalii factori care au creat dificultăţi la colectare în primele luni din an”, au mai spus oficialii din Finanţe.

“În prima parte a anului 2018 s-au întâmpinat o serie de probleme cauzate de: evoluţia nefavorabilă a vremii care a perturbat activitatea economică din lunile ianuarie şi februarie prin blocări de drumuri şi închiderea porturilor maritime; politica comercială a marilor producători  şi importatori de tutun şi produse din tutun care a determinat fluctuaţii în declararea şi plata accizelor şi TVA aferent; supraîncărcarea şi funcţionarea în condiţii de criză a sistemului informatic ce deserveşte ANAF”, a mai spus Ionuţ Mişa.

Evoluţia, pe luni, a veniturilor colectate de ANAF arată că în luna aprilie au crescut cel mai mult veniturile colectate de ANAF, astfel că încasările au ajuns la 21 mld. lei, în creştere cu 3,1 mld. lei (+17,3%) faţă de perioada similară din 2017. De asemenea, o creştere semnificativă a încasărilor s-a realizat şi în februarie, când angajaţii Fiscului au colectat 16,2 mld. lei, în creştere cu 2,3 mld. lei (+16,9%) faţă de luna februarie a anului trecut.

În schimb,  în luna martie, încasările au fost de 19,4 mld. lei, în creştere cu mai puţin de 1 mld. lei (Ă5,3%) faţă de anul trecut. De altfel, martie a fost singura lună de la începutul acestui an când încasările de venituri colectate de ANAF au fost sub programul stabilit de Ministerul Finanţelor pentru 2018, fiind cu 6,5% sub ţinta stabilită (adică cu 1,3 mld. lei mai puţin decât prognoza Finanţelor). Cum se explică această situaţie?

“Activitatea de colectare din luna martie a fost influenţată negativ de nivelul scăzut al accizelor declarate şi plătite de către marii producători şi importatori de tutun şi produse din tutun (situaţie remediată în luna aprilie a.c.), coroborată cu reducerea activităţii înregistrată în ultima săptămână a lunii ca urmare a suprapunerii cu Sărbătorile Pascale catolice”, a mai spus Mişa.   

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.