Urmează ZF Pharma, 25-26 septembrie. Numărul medicilor a crescut cu 2% şi a ajuns la 58.000 în 2017. Jumătate lucrează în Bucureşti şi în patru mari judeţe

20 sep 2018 Autor: Mirabela Tiron

Numărul medicilor s-a ridicat la 58.000 anul trecut, în creştere cu 2% faţă de anul anterior, arată datele de la Statistică. În ultimele două decenii, numărul de medici a crescut cu 40%, însă chiar şi aşa repartiţia medicilor în sistemul de sănătate este în continuare o disfuncţie majoră, în ciuda majorărilor salariale făcute în sistem.

Cu cel mai mare deficit se confruntă spitalele din oraşele mici din ţară, dat fiind că cei mai mulţi medici caută să lucreze în oraşele dezvoltate.

Judeţele Timiş, Iaşi, Cluj şi Dolj au atras 14.500 de medici în spitalele şi clinicile locale, adică aproape un sfert din numărul total de medici din ţară anul trecut, fiind judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte personalul medical. Alţi 12.000 de medici lucrau în Capitală, arată aceeaşi sursă. Altfel spus, Bucureştiul alături de cele patru judeţe mari din ţară menţionate mai sus au atras aproape jumătate (mai exact 46%) din numărul total de medici, aceştia deservind însă doar un sfert din populaţia ţării.

Trei miliarde de lei este majorarea salarială acordată pentru a susţine creşterile salariale ale medicilor şi ale asistentelor de anul acesta, în plus faţă de 8 miliarde de lei care au fost bugetaţi în total în 2017 pentru salariile angajaţilor din sănătate

Spre exemplu, un medic primar pe cardiologie la spitalul clinic de urgenţă Floreasca din Capitală a ajuns la un salariu net (fără gărzi) de 10.198 de lei în martie, faţă de 4.723 de lei în februarie înainte de majorarea salarială.

La Timişoara, venitul mediu net al celor 850 de medici rezidenţi care lucrează în Spitalul Judeţean Pius Brînzeu-cel mai mare din vestul ţării- a fost de 7.500 de lei în aprilie 2018, în creştere cu 42% faţă de luna februarie 2018, arată ultimele date.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.