Un mare semnal de alarmă: Companiile încep să aibă din nou probleme de lichiditate. Băncile au refuzat plăţi în valoare de 149 mil. lei în luna mai, în creştere cu 30%. Cele mai multe sunt bilete la ordin

24 iun 2018 Autor: Anelis Baciu

Băncile au refuzat decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 149 de milioane de lei în luna mai a acestui an, cu 30% mai mult decât nivelul înregistrat luna anterioară, potrivit datelor BNR.
Plăţile au fost refuzate pentru că bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor, mare parte companii, care au iniţiat plăţile.
Cea mai mare parte a refuzurilor la plată din luna mai, respectiv 144 mil. lei, 97% din valoarea totală a refuzurilor, a fost legată de biletele la ordin. Biletele la ordin şi cecurile sunt utilizate pentru tranzacţiile cu mărfuri dintre companii, plăţile în numerar fiind rar efectuate.
Numărul refuzurilor la plată a ajuns în luna mai la 4.598, cu 219 cazuri mai mult faţă de nivelul înregistrat în luna aprilie. Media lunară a refuzurilor la plată în primele cinci luni din 2018 a fost de 130 milioane de lei, refuzurile la plată cumulând 651 milioane de lei în perioada analizată.
Companiile din România sunt mai expuse riscului de neîncasare a creanţelor, având în vedere faptul că termenul de plată este mai extins decât media europeană.
În România termenul mediu de plată este de 69 de zile, faţă de 64 de zile la nivel european.
Pentru a evita riscul de neplată ca urmare a refuzului băncilor de a deconta, companiile pot achiziţiona o poliţă de asigurare de credit comercial. Preţul unei astfel de asigurări poate varia între 5.000 şi 20.000 de euro pe an, în funcţie de acoperiri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.