Tranzacţia toamnei la BVB: FP vrea să vândă minimum 2,5% din Petrom, adică un sfert din deţinere, pentru circa 519 mil. lei. În urma anunţului, făcut iniţial cunoscut investitorilor în septembrie 2017, acţiunile Petrom au scăzut miercuri cu 5,9%

miercuri, 22:10 Autor: Tibi Oprea

Franklin Templeton Investment Management, în calitate de administrator de investiţii al Fondului Proprietatea (FP), a anunţat miercuri seară la Bursă că vrea să demareze o ofertă de plasament privat accelerat plecând de la un număr minim de aproximativ 1,4 miliarde acţiuni deţinute la OMV Petrom, reprezentând 2,5% din capitalul social al emitentului.

La preţul de marţi de la Bursă, de 0,1371 lei pe acţiune, valoarea tranzacţiei ar fi de 519 milioane de lei, adică circa 107 milioane de euro, potrivit calculelor realizate de ZF, însă de obicei la astfel de tranzacţii cu pachete mari de acţiuni se oferă un discount. În urma acestui anunţ, acţiunile Petrom au scăzut cu 5,9% în şedinţa de miercuri, la 0,349 lei pe acţiune, după ce investitorii au realizat tranzacţii în valoare de 6,6 mil. lei, arată datele agregate de ZF de la BVB.

La finele S1/2020, Fondul Proprietatea deţinea un număr de 5,66 de miliarde de acţiuni Petrom, reprezentând 9,99% din capitalul companiei din energie, ceea ce înseamnă că pachetul pus la vânzare reprezintă circa un sfert din deţinerea totală, de altfel cea mai mare din portofoliul său (17,3%, respectiv 2,1 mld. lei), potrivit calculelor realizate de ZF.

Ultima oară când FP a vândut din Petrom a fost în 2017, când societatea a pus la vânzare un pachet de 6,4% din capitalul social, iar intenţia de a vinde 2,5% din companie a fost făcută cunoscută investitorilor prin două rapoarte din septembrie 2017.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.