Tradeville: România se va menţine pe locul întâi la nivel mondial în privinţa randamentului la dividende

20 sep 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

Casa de brokeraj Tradeville este de părere că România are şanse să ocupe în continuare prima poziţie în rândul burselor la nivel global când vine vorba de randamentul mediu al dividendelor.

Dividendele sunt o specialitate a bursei româneşti de mai multă vreme, nu de curând, dată fiind şi structura actuală a pieţei româneşti, dominată şi influenţă puternică de companiile de energie, însă în ultimii doi ani s-a înregistrat o accelerare a sumelor livrate către acţionari, explicată şi de contextul bugetar, definit de o creştere importantă a cheltuielilor.

Alte randamente ale dividendelor în vecinătatea cifrelor înaintate de România vin din Kuwait şi Bahrein, ţări a căror bursă este marcată de caracterul petrolier al paradigmei economice în care activează.

De altfel, forţa dividendelor de la Bucureşti vine în principal de la companiile energetice. Romgaz (SNG) este cea mai generoasă companie listată cu bugetul de stat.

Anul trecut, Romgaz a livrat către statul român dividende de 1,55 miliarde lei, în timp ce anul acesta plăteşte către buget 1,34 miliarde lei.

O altă companie foarte dorită pe bursa locală, văzut de mulţi drept factorul definitoriu al trecerii sau nu la categoria de piaţă emergentă, Hidroelectrica, a livrat anul trecut către statul român dividende totale în valoare de peste 1,5 miliarde lei, echivalentul a o treime din totalul dividendelor încasate anul trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.