Topul celor mai mari exportatori de animale vii, o piaţă de 375 mil. euro: Al Kastal Chartering, Alnaser şi Tolil Company, toate din judeţul Constanţa. Primele două au în spate acţionari sirieni, iar a treia este controlată de un român

20 mai 2019 Autor: Mădălina Panaete

Companiile Al Kastal Chartering, Alnaser şi Tolil Company, toate din judeţul Constanţa, au fost în 2018 cei mai mari exportatori de animale vii, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Primele două au în spate acţionari sirieni, în timp ce cea de-a treia este controlată de un antreprenor român. De altfel, topul celor mai mari exportatori de animale vii este împărţit între antreprenori locali şi străini.

În 2018, exporturile de animale vii au ajuns la 357 de milioane de euro, după o scădere de circa 11% faţă de anul precedent. Scăderea vine după un an 2017 cu exporturi record în ultimul deceniu, de peste 424 de milioane de euro, mai arată datele de la INS. Cea mai mare pondere în această sumă o reprezintă ovinele (cu excepţia mieilor). Anul trecut, România a exportat animale din această categorie de peste 113 milioane de euro. În plus, România a livrat pe pieţele externe miei de până la un an de 62 mil. euro, mai arată datele de la INS.

În plus, România exportă bovine de 81 mil. euro, cocoşi şi găini de peste 30 mil. euro. Ţările arabe sunt principalele pieţe unde ajung ovinele şi caprinele de pe plan local, în timp ce bovinele şi porcinele ajung pe pieţe din Europa. De exemplu, cea mai importantă piaţă de export a fost anul trecut Libia, unde România a trimis animale vii în valoare totală de peste 66 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.05.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.