Sunt la limită. Expunerea băncilor pe titluri de stat şi credite pentru stat depăşeşte 20%. România este pe locul trei pe podiumul european

20 ian 2020 Autor: Claudia Medrega

Ponderea în total active a deţi­ne­rilor de titluri de stat ale băncilor autohtone şi a creditelor acordate de către acestea sectorului guvernamental a fost în 2019 de peste 20%, plasând România pe podium în Uniunea Europeană (UE).

Ponderea expunerii băncilor din România faţă de stat era la jumătatea anului 2019 de 20,2%, iar în septembrie depăşea 21%, plasând România pe locul 3 la nivel european după Ungaria (expunere de 21,8% a băncilor faţă de sectorul guvernamental) şi Polonia (ex­punere a băncilor de 21,1%), potri­vit datelor BNR.

Raportat la perioada care a precedat criza financiară, expunerea sectorului bancar faţă de sectorul guvernamental a urcat semnificativ în ultimul deceniu, fiind de 4  ori mai mare decât în 2008, după cum reiese din cel mai recent raport al BNR asupra stabilităţii financiare.

„România este în categoria ţărilor în care expunerile sectorului bancar fa­ţă de sectorul guvernamental au cres­cut semnificativ (România, Polonia, Unga­ria) în ultimii 10 ani, în timp ce da­toria publică a crescut într-un ritm moderat“, potrivit BNR.

BNR atenţionează că deţinerea unui nivel important de datorie publică de către sectorul bancar creşte vulnera­bi­litatea acestuia la riscul de ajustare a primelor de risc suveran.

Datoria publică din România osci­lea­ză în jurul a 40% din PIB, relativ scăzu­tă raportat la standardele europe­ne. Însă, în condiţiile în care România are o expunere mare a băncilor pe ti­tluri de stat, iar capacitatea de ab­sorb­ţie a pieţei financiare locale este destul de redusă, datoria publică nu poate creşte semnificativ peste acest prag.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.