Statul s-a împrumutat în premieră la dobânzi negative în euro de la bănci, pe cinci luni. Ministrul finanţelor: Investitorii au încredere în România şi de aceea am putut să ne împrumutăm în euro, la dobânzi negative

27 feb 2020 Autor: Roxana Rosu

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de pe piaţa internă 150 mil. euro de la bănci, într-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount scadentă pe 10 august 2020, dobânda oferită fiind în premieră negativă, de -0,1%.

Dobânda negativă înseamnă că suma care va fi retur­nată de minister la scadenţă va fi mai mică decât suma împrumutată.

„Astăzi pentru prima oară în istorie, România s-a îm­pru­mutat la dobânzi negative, ceea ce fac şi alte ţări dez­vol­tate. Investitorii au încredere în România şi de aceea as­tăzi am putut să ne împrumutăm în euro la dobânzi ne­gative. Asta înseamnă că dacă ne împrumutăm un leu, vom da înapoi 90 de bani. Acest lucru îl făceau ţări cu ra­ting mai mare decât România“, a declarat ministrul interi­mar al finanţelor Florin Cîţu la începutul şedinţei de guvern. El a fost propus recent de preşedintele Klaus Iohan­nis pentru funcţia de premier.

La licitaţia organizată ieri au participat şase dealeri pri­mari. Volumul total al cererii a fost de 229 mil. euro, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 199 mil. euro. Nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta a fost de -0,11%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.