Statistică dezarmantă. Într-o ţară care consideră că are cel mai mare potenţial de agribusiness, doar 10 fabrici de alimente şi băuturi sunt în top 500 exportatori

15 apr 2019 Autor: Mădălina Panaete

Doar zece companii din domeniul producţiei de alimente şi băuturi s-au aflat în 2018 în clasamentul celor mai mari 500 de exportatori din economie, într-un top condus de companii din domenii precum producţia auto şi de companii din energie şi de traderi de cereale, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mare exportator de alimente a fost anul trecut Fabrica de Lapte Braşov, producătorul iaurturilor Olympus şi Oly. Compania s-a aflat anul trecut pe poziţia 192 în clasamentul celor mai mari exportatori din economie. Grupul grec Olympus deţine o unitate de producţie în judeţul Braşov deschisă în 2011. Un an mai târziu, în 2012, fabrica exporta 80% din producţie, iar anul trecut nivelul exporturilor a ajuns la 45% din vânzări. Industria alimentară este unul dintre cele mai frag­mentate sectoare ale economiei, pe piaţă activând mulţi jucători mici.

O analiză recentă a ZF arată că mai puţin de 2% din numărul de fabrici de alimente sunt mari, adică au peste 250 de angajaţi. Prin acest procent redus se poate explica şi lipsa forţei producătorilor locali la export.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.04.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.