Sistemul bancar românesc este mai profitabil şi mai solvabil decât media UE. Singura problemă este legată de creditele neperformante

16 iun 2019 Autor: Claudia Medrega

Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structură a bilanţului mai buni decât media europeană, în timp ce calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei creditelor neperformante şi celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care deşi au scăzut puternic sunt peste nivelurile medii din Uniunea Europeană, reiese din datele BNR.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) publică trimestrial o analiză intitulată tabloul de bord al riscului (Risk Dashboard) în care prezintă principalele vulne­rabilităţi ale sectorului bancar european, identificate în funcţie de evoluţia unui set de indicatori de risc.

Rata creditelor neperformante a scăzut puternic în România, coborând sub 5% în 2018 şi în primul trimestru (T1) din 2019, dar depăşeşte în continuare media UE, de circa 3%.

Raportul cost/venit pentru sistemul bancar ro­­mâ­nesc este sub media UE, dar peste pragul re­co­mandat de 50%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.